Rôzne

FOTO: V bratislavských lesoch môžete volavku popolavú stretnúť aj v zime

Len tak sa kráčať lesom, počúvať spev vtáctva a dýchať vôňu lesa. Prechádzky pod korunami stromov sú zdravé a ak ste pozorní, bývajú aj čarovné.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: V bratislavských lesoch môžete volavku popolavú stretnúť aj v zime
4
Galéria
Zdroj: Mestské lesy v Bratislave

Ak máte šťastie a správate sa slušne, pri rannej prechádzke môžete v okolí Vydrice stretnúť vzácnu zver. Okrem bociana čierneho či raka riavového môžete pri Vydrici aj v týchto mrazivých dňoch vidieť elegantného vtáka popolavo-sivej farby, s bielou tvárou a čiernym chocholom na hlave – volavku popolavú.

Ostražitá a plachá

„Na územie Slovenska prilietala v marci a odlietala v septembri až októbri. Od konca minulého storočia stále častejšie ostáva na veľkej časti Slovenska i v zime. V minulosti bola prísnejšie sťahovavá,“ uvádzajú Mestské lesy v Bratislave. Volavka hniezdi v kolóniach, väčšinou v lesíkoch alebo v blízkosti riek, či iných vodných plôch.

Do blízkosti ľudských sídiel s vodnými plochami prilieta skoro ráno alebo až večer, pretože je ostražitá a plachá. V zime sa v dôsledku sťaženia získavania potravy stáva menej plachou.

Živí sa menšími rybami aj obojživelníkmi, užovkami, kôrovcami a vodným hmyzom, ale aj menšími cicavcami. Stavia si veľké hniezda z konárov v korunách stromov v blízkosti vody, niekedy aj v kroví alebo v podmáčaných porastoch pri mokradiach. V Mestských lesoch môžete volavku stretnúť na lúkach pri Vydrici, alebo pri rybníkoch a mokradiach.

Volavka popolavá
4
Galéria
Zdroj: Mestské lesy v Bratislave
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM