Samospráva

FOTO: Petržalská škôlka poskytne po rekonštrukcii 150 miest pre škôlkarov

Rekonštrukcia materskej školy na Vyšehradskej ulici sa začala. Po spustení škôlky do prevádzky vznikne 150 nových miest pre škôlkarov.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Petržalská škôlka poskytne po rekonštrukcii 150 miest pre škôlkarov
18
Galéria

Objekt materskej školy na Vyšehradskej ulici roky chátral. V roku 2015 uspela Petržalka so žiadosťou o vládnu dotáciu. Na jeho rekonštrukciu dostala 400-tisíc eur. V týchto dňoch už prebiehajú v budove rekonštrukčné prá­ce.

Čistenie objektu

Pred začatím rekonštrukčných prác musela mestská časť z objektu dostať bezdomovcov a túlavé mačky a priestory vyčistiť. O spoluprácu požiadala spoločnosť De Paul, ktorá do čistiacich prác zapojila samotných bezdomovcov. Následne boli priestory zabezpečené tak, aby sa tam už nikto nepovolaný nedostal.

Som rád, že po rekonštrukcii budeme mať najmodernejšiu materskú školu v Petržalke, ktorá bude spĺňať vysoký energetický štandard a bude disponovať modernými technológiami. Veľmi sa teším na deň, keď do priestorov spĺňajúcich štandardy 21. storočia príde prvých 150 škôlkarov, povedal starosta Petržalky Vladimír Bajan a dodal, že verí, že stavba bude odovzdaná v tomto roku, aby mohla škôlka začať prijímať prvých škôlkarov už v školskom roku 2018/19.

Už počas rekonštrukcie budú hľadať aj učiteľky a odborných pracovníkov do škôlky a tiež dostatočné financie na prevádzkovanie škôlky. Ročná prevádzka takejto škôlky predstavuje 400-tisíc eur.

Dvojmiliónový projekt

Predpokladané náklady na rekonštrukciu sú podľa projektovej dokumentácie okolo dvoch miliónov eur, samospráva však verí, že sa z tejto sumy podarí aj ušetriť. Na dofinancovanie rekonštrukcie si mestská časť zobrala úver. Z vládnej dotácie 400-tisíc eur je 40-tisíc eur určených na vybavenie interiéru škôlky.

„Petržalka za posledných osem rokov vytvorila 400 nových miest budovaním nových tried z nebytových priestorov prípadne školníckych bytov, alebo zriaďovala triedy v budovách základných škôl. Napriek tomu je prírastok nových miest aj v súvislosti s budovaním nových bytov – Slnečnice dajú postupne do užívania 1 500 bytov – nepostačujúci,“ uviedla petržalská hovorkyňa Michaela Platznerová.

Materská škola na Vyšehradskej
18
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM