Rôzne

FOTO: Petržalka bude o čosi krajšia. V Ovsišti sa črtá príjemné miesto na oddych

Nevyužitá plocha pri saleziánskom kostole na Mamateyovej ulici sa zmenila na park s detským ihriskom a oddychovou zónou.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Petržalka bude o čosi krajšia. V Ovsišti sa črtá príjemné miesto na oddych
11
Galéria

Pri prechádzke Mamateyovou ulicou púta v posledných dňoch pozornosť vkusne upravená plocha pri saleziánskom kostole. Vyrastá tam prírodný amfiteáter na kultúrne akcie, detské ihrisko aj malá oddychová zóna.

Na hry aj mediáciu

Práce na parčíku sú po namontovaní hracích prvkov takmer hotové. „V priebehu októbra by sa malo ukončiť pripojenie osvetlenia do siete, aby bol podvečer priestor osvetlený a tiež by sa mali namontovať infotabule s pravidlami používania parčíka. Je pripravené aj technické riešenie na výstavy fotografií alebo obrazov v pergole centrálnej časti,“ informoval Bratislava24.sk Andrej Knaze zo Saleziánskeho mládežníckeho strediska na Mamateyovej ulici.

Do parčíka možno v budúcnosti pribudne aj kríž alebo socha svätca. „Uvažovali sme aj o nejakom sakrálnom prvku do strednej časti meditatívnej záhradky a doplnení zastavení krížovej cesty popri chodníku, ktorý sa vinie po obvode parku. Snívali sme o nejakom ešte explicitnejšom odkaze na večnosť, okrem samotnej štruktúry parku, ktorá chce evokovať rajské záhrady starých kláštorov,“ približuje predstavy saleziánov Knaze. Spomínané práce sú však zatiaľ nezadané a nepokrýva ich ani rozpočet.

Celý projekt „parku kultúry“ na Mamateyke sa realizuje v poloverejnom priestore, ktorý býva v čase od 22:00 do 6:30 hod. uzamknutý. Počas dňa je však k dispozícii všetkým, ktorí prechádzajú okolo smerom od hlavnej cesty k školám a domom.

Architekti pri projektovaní parku mysleli predovšetkým na rodiny s deťmi a mladých ľudí. Na zatrávnenej ploche parku už vidno hracie prvky – preliezačky, hojdačky aj šmýkačku, vstup na ihrisko krášli kvetinové zátišie a medzi stromami sa črtá aj meditačný parčík.

Pre všetky generácie

V parčíku, ktorý je tesne pred dokončením, nájdu priestor na oddych škôlkári aj dôchodcovia. „Deťom chceme ponúknuť priestor, kde sa môžu prísť bezplatne zabaviť, zatiaľ čo rodičia strávia čas na posedení pri káve, či kultúrnom programe. Seniorov z blízkeho domova tretieho veku osloví zátišie meditačného parčíku, ktoré bude odčlenené od zábavnej zóny pásom zelene, poskytujúc tichšie a pokojnejšie miesto na relax,“ informoval portál mamateyka.sk.

Park Mamateyova, september 2017
11
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM