Kultúra

FOTO: Na prvej bratislavskej výstave predstavuje fotograf D. Veselský svoje ženské múzy

Ženy sú jeho múzy: Sú zvečnené spredu, zozadu, nahé, čiastočne zahalené alebo schované, či schválne neostré. Nechýbajú ani portréty.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Na prvej bratislavskej výstave predstavuje fotograf D. Veselský svoje ženské múzy
9
Galéria
Zdroj: TASR

Fotograf Daniel Veselský nazval svoju prvú bratislavskú výstavu Kúsky mojich múz. „Je to výber z môjho 25-ročného fotografovania ženských múz. Posledná fotografia je tohtoročná a celkovo je tu zobrazených desať modeliek,“ povedal pre TASR. Výstava je v galérii Artotéka, potrvá do 31. mája.

Čiernobiele veľkoformátové aj menšie fotografie sú autorove umelecké pohľady na vybrané múzy. Okrem vlastnej manželky fotil z rôznych uhlov pohľadu a v rôznych polohách ďalšie ženy.

Sú zvečnené spredu, zozadu, nahé, čiastočne zahalené alebo schované, či schválne neostré. Nechýbajú ani portréty.

„Mám rada jeho dokumentárne fotografie. Ale ženy sú pre neho ohromnou inšpiráciou a tieto fotografie sme vyberali z veľkého množstva. Okrem toho, že ich fotí, vymýšľa o nich slovné hračky. Tie sú tiež súčasťou výstavy,“ konštatovala jej kurátorka a maliarka Jana Farmanová, ktorá fotografa pozná štvrťstoročie.

Ženy ako múzy

Aj Veselský sa pred návštevníkmi vernisáže priznal, že neodmysliteľnou súčasťou jeho tvorivého naturelu sú ženy. Pretože na každej z nich a v akomkoľvek veku sa dá objaviť minimálne kúsok krásna. On sa tie kúsky snaží nájsť, zachytiť a zobraziť.

Popri fotení ho napadajú poetické spojenia. To potvrdzuje vyše 30 niekoľkover­šových aj erotických útvarov, ktoré uvažuje vydať knižne so ženskými múzami.

Vernisáž výstavy Kúsky mojich múz
9
Galéria
Zdroj: TASR

Putovná výstava

Trenčiansky rodák Daniel Veselský (1966) pôsobil ako fotograf vo viacerých denníkoch, časopisoch a teraz opäť pracuje v Tlačovej agentúre SR. Kúsky mojich múz je jeho šiesta autorská výstava. K tomu treba pripočítať charitatívnu výstavu Tempus fugit, ktorá putuje po svete.

„Okrem slovenských a českých miest už bola v Bruseli, New Yorku či Paríži a putuje ďalej. Jej zámerom je záchrana vzácnych barokových českých kostolov,“ zdôvodnil fotograf.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM