Rôzne

Foto: Mesto hostí medzinárodný festival detských folklórnych súborov

Festival chce poukázať na krásu slovenského folklóru a prispieť k udržiavaniu a šíreniu ľudových tradícií Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku Foto: Mesto hostí medzinárodný festival detských folklórnych súborov
10
Galéria
Zdroj: TASR

Bratislava bude v týchto dňoch hostiť jubilejný 20. ročník Medzinárodného festivalu detských folklórnych súborov (MFDFS). Do nedele bude festival miestom stretnutia detí, ktoré svoj voľný čas venujú záľube v ľudových piesňach, hudbe a tancoch. Informoval o tom člen organizačného výboru MFDFS Jakub Tinka.

Krása folklóru

Festival chce poukázať na krásu slovenského folklóru a prispieť k udržiavaniu a šíreniu ľudových tradícií Slovenska aj prostredníctvom činnosti detských folklórnych súborov. „Stretnutím so zahraničnými účastníkmi sa umožní deťom spoznať aj kultúru iných krajín, nadviazať nové priateľstvá a odbúrať jazykové bariéry, či naučiť sa tance a piesne iných národov,“ priblížil Tinka.

Na festivale bude viac ako tisíc účinkujúcich. Predstaviť by sa mali súbory ako Čečinka, Čunovský kŕdeľ, Kremienok, Hájenka, Macejko, Heľpančok, Trnavček či Kobylka. Chýbať nebudú ani detské folklórne súbory zo zahraničia ako napríklad Raduga z Moskvy či súbory z Poľska Lęborskie Słoneczka i Frantówka. Festivalu sa zúčastňujú aj mládežnícke a vysokoškolské folklórne súbory. Tento rok pozvanie prijali súbory Technik a Poleno z Bratislavy.

Dobre sa tu majte!

V sobotu budú deti vystupovať v mestách a obciach v okolí Bratislavy. Záverečný galaprogram s názvom Dobre sa tu majte! bude v nedeľu o 16:00 hod. na bratislavskom Hlavnom námestí.

Usporiadateľmi festivalu sú Cech detských folklórnych súborov Bratislavy a okolia, Bratislavské kultúrne a informačné stredisko a Malokarpatské osvetové stredisko. Záštitu nad festivalom prevzal prezident SR Andrej Kiska, minister kultúry Marek Maďarič, predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo a primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal.

Festival detských folklórnych súborov
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM