Rôzne

FOTO: Kvetináče na Kamennom námestí pred rokom a dnes: Opäť žiadna sláva!

Ako by vyzeralo naše mesto, keby sa novinky a rekonštrukcie darilo udržiavať v stave, aby nám robili radosť aj po roku? Krajšie, oveľa krajšie!

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Kvetináče na Kamennom námestí pred rokom a dnes: Opäť žiadna sláva!
3
Galéria

V máji minulého roku vymenilo mesto staré betónové kvetináče na Kamennom námestí a jeho okolí za moderné samozavlažovacie kvetináče. Okrem toho, že sú chránené proti hrdzaveniu aj voči vandalizmu, nádoby sú natreté antigraffity náterom, aby sa prípadné čmáranice neprajníkov dali jednoduchšie zmyť.

„Pestrofarebné“

Po roku života nových kvetináčov sme sa boli pozrieť, ako sa im darí. Milo nás prekvapilo, že neboli počmárané tagmi samozvaných umelcov, no zarazil nás ich obsah. Takto pred rokom sme sa tešili z pestrofarebných trvaliek, teraz boli „kvietky“ vo väčšine kvetináčov vyschnuté, plné burín a ohorkov od cigariet. Ktosi si kvetináče stále mýli s popolníkom!

Kvetináče majú buď 26– alebo 21-litrové nádoby pre zásobu vody. Rastliny by tak mali mať zásobu vody počas celého vegetačného obdobia a vzhľadom na vnútornú nádobu z pozinkovaného plechu a vonkajšie opláštenie by nemali byť tak prehrievané, ako tie staré betónové.

Nové kvietky

Horúčavy nás zatiaľ napriek romantickému máju obchádzajú, čiže príčinou vysychania nie je ostré žiarenie slnka. V nádobách s najväčšou pravdepodobnosťou chýba voda. Podľa Mareka Papajčíka z Magistrátu hlavného mesta SR Bratislavy sa voda do samozavlažovacích kvetináčov dopĺňa podľa potreby, v závislosti od počasia.

„Kontrolujú sa raz týždenne, v letnom období dvakrát za týždeň. Momentálne prebieha dodávka nových výsadieb, ktoré by mali byť vysadené do konca mája. Po ich výsadbe sa spustí ich pravidelná zálievka,“ povedal pre Bratislava24.sk Papajčík. Tak, uvidíme…

Takto vyzerali nové kvetináče v máji 2016:

Nové kvetináče
7
Galéria

A takto vyzerajú dnes:

Kvetináče na Kamennom námestí
3
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM