Rôzne

FOTO: Jurkovičova tepláreň poskytne po rekonštrukcii moderné a multifunkčné priestory

Koncom leta odštartuje rekonštrukcia industriálnej pamiatky Jurkovičova tepláreň. Po rekonštrukcii v nej nájdete reštauráciu, kaviareň aj miesto pre kreatívne umenie.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Jurkovičova tepláreň poskytne po rekonštrukcii moderné a multifunkčné priestory
15
Galéria
Zdroj: Penta Real Estate

Penta Real Estate dnes predstavila verejnosti koncept využitia Jurkovičovej teplárne, ktorý vznikne po kompletnej rekonštrukcii tejto národnej kultúrnej pamiatky.

Budúcnosť pamiatky

Pozitívne je, že národná kultúrna pamiatka zostane zachovaná a po rekonštrukcii v nej vznikne industriálny priestor, ktorý bude súčasťou projektu Sky Park od svetovo uznávanej architektky Zahy Hadid.

Za koncept a architektúru rekonštrukcie teplárne zodpovedá ateliér ADOM M STUDIO známeho architekta Martina Paška, ktorý sa podieľal na viacerých rekonštrukciách industriálnych pamiatok, napr. aj oceňovanej Elektrárni Piešťany. „Verím, že sme našli najideálnejší model pre využitie priestoru a vdýchnutie nového života do Jurkovičovej teplárne. Od začiatku sme sa na celý tento koncept pozerali tak, aby sme vytvorili určitý klenot celého parku,“ hovorí Martin Paško.

Architektonické riešenie využíva voľný vnútorný priestor v hale kotolne a v turbínovej hale pre vstavbu nových konštrukcií a vytvára nové plochy a podlažia. Jurkovičova tepláreň tak poskytne coworkingový priestor pre ľudí a spoločnosti z kreatívneho priemyslu, architektov, start-upy a menšie IT firmy a zároveň bude otvorená aj širokej verejnosti.

Priestory teplárne

Industriálna pamiatka bola celé roky využívaná na industriálne účely, po rekonštrukcii bude mať nové komerčné využitie.

Budova bude zateplená z vnútornej strany, aby nedošlo k porušeniu vonkajšej fasády, ktorá je pamiatkovo chránená. Okná a okenné otvory budú vymenené za trojsklá. Vstup do teplárne bude riešený bezbariérovo z námestia pre peších a z druhej strany bude napojený podzemným prechodom do budúceho parkovacieho domu.

Po rekonštrukcii vzniknú v budove coworkingové priestory, verejnosti však bude prístupné len prvé podlažie s kaviarňou, reštauráciou a auditóriom pre 96 ľudí určené na rôzne spoločenské podujatia. Verejne prístupná bude aj časť prvého podlažia pod násypníkmi, kde vznikne multifunkčný priestor vhodný na vernisáže a iné podujatia.

Ostatné priestory budú určené na iné netradičné a moderné formy coworkingového využitia.

Budova v budove

Do kotlovej haly bude vložená štvorpodlažná konštrukcia s presklennou fasádou. Od pôvodných fasád bude odsadená, to znamená, že vytvorí dojem, že budova stojí v budove. Zmenami prejdú aj násypníky oproti budúcej konštrukcii. Jeden zostane nedotknutý, k dvom budú pripevnené mostíky, ktoré budú spájať obe strany. Nasypníky získajú po rekonštrukcii novú funkciu (foto v galérii).

„Našim zámerom bolo vytvoriť komunitnú atmosféru a verejný priestor určený na spoločenské podujatia, napr. výstavy, ktorý by ponúkal kvalitnú reštauráciu a kaviareň,“ hovorí Juraj Nevolník, výkonný riaditeľ Penta Real Estate pre Slovensko. „Po vstupe do budovy sa návštevníkovi otvorí atraktívny priestor vstupného átria s pohľadom na novú elegantnú presklenú budovu s bohatou interiérovou zeleňou, recepciou a lobbycafe so sedením,“ dodáva.

Komplexná rekonštrukcia budovy Jurkovičovej teplárne si vyžiada investíciu viac ako 11 miliónov eur. Odštartovať by mala koncom leta, resp. začiatkom jesene a jej dokončenie sa očakáva v priebehu roka 2020, spolu s prvou fázou rezidenčných veží.

Sky Park Offices

Zároveň sa začala výstavba Sky Park Offices, prvej z dvoch kancelárskych veží v projekte. Tá na 31-tisíc metroch štvorcových prenajímateľnej plochy ponúkne nájomcom najmodernejšie kancelárske priestory vybavené inovatívnymi technológiami. Jej súčasťou bude aj viac ako 1 200 metrov štvorcových určených pre drobné obchodné prevádzky a takmer 500 parkovacích mi­est.

Aby budova nezatienila Jurkovičovu tepláreň, bola posunutá o 5 metrov od pamiatky.

Autorom tejto budovy je nemecký architektonický ateliér Vietzke & Borstelmann Architekten a dokončená by mala byť v treťom kvartáli roka 2020.

Jurkovičova tepláreň - vizualizácie
15
Galéria
Zdroj: Penta Investments, s. r. o.
Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM