ts Rôzne

FOTO: Jedlý park pred Paneurópskou vysokou školou začne vznikať ešte tento rok

V novovznikajúcom parku pred Paneurópskou vysokou školou bude aj príjemné prostredie pre psov a ich majiteľov.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Jedlý park pred Paneurópskou vysokou školou začne vznikať ešte tento rok
10
Galéria
Zdroj: Braňo Kaliský FB

Na zelenej ploche, na rohu ulíc Ružinovská a Tomášikova, vyrastie unikátny park, ktorý bude slúžiť primárne Ružinovčanom. O tom, čo všetko by v priestore pred Paneurópskou vysokou školou mohlo byť, rozhodovali aj samotní Bratislavčania.

Jedlý park

Výsledkom spolupráce miestnych poslancov, obyvateľov, aktivistov z OZ Zelená Bratislava – ZEBRA a OZ Kreatívna brána bude inovatívny park, v ktorom sa nebudeme tešiť len z lavičiek a kvetiniek. Okrem radosti z toho, že realizáciou sa zmaria plány developerov, ktorí chceli na ploche pred školou stavať, sa budú Ružinovčania radovať aj z niekoľkých unikátnych nápadov, ktoré budú do projektu zapracované.

„Tento projekt je na Slovensku, i z celoeurópskeho hľadiska, svojou polyfunkčnosťou a rozsahom unikátny. Prvky jedlého lesa tvoreného ovocnými stromami, kríkmi a bylinkami, integruje s edukatívnymi a kultúrnymi funkciami pre deti i dospelých. Oživí priestor v Ružinove a zo zanedbaného parku spraví atraktívne miesto pre rodiny, susedské stretnutia, mladých ľudí a najrôznejšie podujatia,“ priblížil projekt Branislav Kaliský, spoluautor projektu, architekt a mestský poslanec.

Na zelenej ploche pri Paneurópskej vysokej škole vznikne miesto s domysleným ekosystémom zadržiavania dažďovej vody, včelími rodinami a prostredím pripraveným pre príchod vtáctva, vznikne tu prírodný herbár, výbeh pre psíkov a nebude chýbať ani ZENová a relaxačná časť.

„Jedlý Ružinov je postavený na princípoch udržateľnosti, všetky jeho prvky sú vo vzájomnej synergii a po plnom rozvinutí budú vyžadovať len minimum zásahov zvonku,“ vysvetľuje Kaliský.

Moderný výbeh

V novovznikajúcom parku sa budú môcť v uzavretom a modernom výbehu, ktorý vyrastie na bočnej strane plochy, vyblázniť aj psíkovia. Práve psí výbeh sa bude realizovať ako prvý. „Bude to ihrisko s hracími prvkami a prekážkami, nebude chýbať ani pitná fontánka a prístrešok, kde si budú môcť psičkári posedieť,“ priblížil Kaliský.

Projekt je podľa jeho slov pomaly hotový, s budovaním psieho výbehu by sa mohlo začať ešte tento rok. V ceste tomu stojí už len doriešenie usporiadania pozemkov.

Včelie rodinky

Počas leta už stihli na strechu školy umiestniť päť včelích rodín, ktoré budú súčasťou novovznikajúceho ružinovského parku. Postupne budú pribúdať ďalšie včielky, dokopy sa na streche školy udomácni zhruba 70-tisíc včiel.

„Včely budú mať za úlohu starať sa o okolité stromy, dokážu mať pod dohľadom vzdialenosť až 3 kilometre od školy. Ak všetko pôjde podľa plánu, ružinovské včely vyprodukujú 300 – 400 kg medu,“ vysvetlil Kaliský.

Projekt si vyžaduje investíciu približne vo výške 300-tisíc eur. Iniciátori projektu rátajú s pomocou aj zo súkromného sektora. Projekt bude realizovať mestská spoločnosť Generálny investor Bratislavy.

Jedlý park Ružinov
10
Galéria
Zdroj: zelenabratislava.sk
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM