Rôzne

FOTO: Časy, kedy sa ulice menili na sánkarské dráhy

Zaspomínajte si s nami na zimné radovánky spred 50 rokov, kedy sa bratislavské sídliská menili na snehové zábavné parky.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Časy, kedy sa ulice menili na sánkarské dráhy
8
Galéria
Zdroj: TASR

Zimné radovánky v Bratislave

Takmer 50 rokov dozadu deti v hlavnom meste nemali toľko možností k pestovaniu lyžiarskeho športu ako ich vrstovníci v podhorských a horských oblastiach. Napriek tomu využívali to, čo mali k dispozícii. Prvé kroky začínajúcich malých lyžiarov viedli na kopčeky na sídliskách, síce kratučké a plytké, ale pre začiatky postačujúce.

Zima 1970 v Bratislave prekvapila nielen tuhými mrazmi, ktoré skomplikovali energetickú a palivovú situáciu, ale aj množstvom snehu, na aké si už ľudia dávno nepamätali. Bratislavský Kamzík a Koliba sa premenili na lyžiarsku a sánkarsku „olympiádu“.

Mnohí využili vydarené počasie soboty a nedele na prechádzky v prírode, ktorá očarila snehobielou pokrývkou. Aj v okolí sídlisk sa využil na sánkovanie kdejaký kopček.

Prvý sneh roku 1960, ktorý napadol v Bratislave 10. januára, vylákal v nedeľu do ulíc a do hôr hlavného mesta tisícky malých i dospelých, ktorí sa nevedeli nasýtiť radosti z prvého bieleho poprašku. Najväčšiu radosť z neho mali bratislavské deti, ktoré povyťahovali sánky a hybaj na Gottwaldovo námestie (dnešné Námestie slobody), kde bolo najveselšie. Aj menej frekventované ulice sa premenili na sánkárske dráhy.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM