Rôzne

FOTO: Belorítky spod Mosta SNP sú už späť vo svojich obydliach

Belorítky sú späť vo svojich obydliach a už sa aj pustili do úprav hniezd, ktoré v zime poškodili poveternostné podmienky. Nasťahovali sa aj do umelých hniezd.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Belorítky spod Mosta SNP sú už späť vo svojich obydliach
3
Galéria
Zdroj: SOS/BirdLife

Koncom mája minulého roku upozornila mimovládna nezisková organizácia SOS/BirdLife Slovensko na barbarskú likvidáciu kolónie belorítok pod Mostom SNP. V čase, kedy belorítky znášajú vajíčka a snažia sa priviesť na svet potomstvo, sa niekto rozhodol zhodiť až 66 hniezd.

Zlikvidovala sa tak druhá najväčšia kolónia chránených belorítok v hlavnom meste. Podľa ornitológov prišli belorítky o násady a zrejme aj o mláďatá. Spoločenská hodnota hniezd spolu so znáškami mohla podľa ornitológov dosiahnuť až 120-tisíc eur.

Čistenie mosta

Čistenie Mosta SNP vtedy zabezpečovala na základe zmluvy o spolupráci s mestom spoločnosť J&T REAL ESTATE. Tá sa však bráni a tvrdí, že nenesie za túto udalosť žiadnu zodpovednosť a je s ňou spájaná bezdôvodne.

Neskôr sa s cieľom pomôcť belorítkam vybudovať si nové hniezda a zabezpečiť ich ochranu stretli zástupcovia hlavného mesta SR Bratislavy, dodávateľskej spoločnosti, ktorá čistila podmostie Mosta SNP, SOS/BirdLife, Štátnej ochrany prírody SR a Slovenskej inšpekcie životného prostredia. Dohodli sa, že do priestoru pod mostom zabezpečia nádoby s vodou a hlinou tak, aby si belorítky mohli opätovne postaviť svoje hniezda.

Nové domovy

Začiatkom apríla tohto roku osadilo mesto na návrh a v spolupráci s ornitológmi 60 umelých hniezd. Dnes sú belorítky späť vo svojich obydliach a už sa aj pustili do úprav hniezd, ktoré v zime poškodili poveternostné podmienky. „Pri takýchto úpravách však doplnenie stavebného materiálu vyžaduje u tých belorítok, ktoré sa rozhodli nasťahovať do starších hniezd, aj trochu akrobatických zručností ako vidieť na foto,“ komentuje návrat belorítok SOS/BirdLife Slovensko.

Niektoré belorítky to majú tento rok jednoduchšie. Vďaka umelým hniezdam, ktoré na most umiestnil magistrát, nemusia upravovať nič. Len sa jednoducho nasťahovali do umelých hniezd, ktoré im budú počas letných mesiacov domovom.

„Cez víkend sme kontrolovali hniezda. Viacero z tých umelých je obsadených. Napríklad oproti vlaňajšku na pešom priechode/pre­mostení narástol počet hniezdiacich párov dvojnásobne, vďaka umelým hniezdam,“ povedal pre Bratislava24.sk Jozef Ridzoň z SOS/BirdLife Slovensko.

Belorítka obyčajná

Ochrana belorítky obyčajnej sa v posledných rokoch sprísňuje. Dôvodom je pokles početnosti tohto druhu. Za posledných desať rokov totiž početnosť belorítky na Slovensku klesla o vyše 40 percent a v niektorých mestách o 60 až 70 percent. Väčšia kolónia belorítok, ako bola na Moste SNP, je v Bratislave aktuálne na prehradení Dunaja v Čunove.

Belorítka obyčajná sa v roku 2013 stala vtákom roka. Belorítky hniezdia v blízkosti ľudí, svoje hniezda stavajú na domoch a hospodárskych budovách. Patria medzi sťahovavé vtáky, ktoré sa živia hmyzom.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM