Rôzne

FOTO: Ako vyzerá ulica pred Úradom vlády bez stromov?

Stromy, ktoré dlhé roky skrášľovali cestu pred Úradom vlády pri Námestí slobody sú preč. Mesto ich vyrúbalo a na ich mieste nasadí nové.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Ako vyzerá ulica pred Úradom vlády bez stromov?
9
Galéria

Bratislavčanov, ktorí dennodenne prechádzajú okolo Úradu vlády, čakalo v týchto dňoch (ne)milé prekvapenie. Aleja stromov, ktorá dlhé roky po oboch stranách lemovala cestu pri Námestí slobody zmizla.

Poškodené stromy

Pôvodné brestovce muselo hlavné mesto pre ich nevyhovujúci stav vyrúbať. Celkovo padlo za obeť 45 stromov, ktoré podľa dendrológa neplnili funkciu zdravých stromov a predstavovali čoraz väčšie nebezpečenstvo. Mesto sa preto rozhodlo obnoviť alej a nahradiť choré stromy 53 novými a vzrastlými jaseňovcami metlinatými.

Pod zlý stav stromov sa podpísal predovšetkým neodborný orez spred niekoľkých rokov, kedy sa konáre dostávali do kontaktu s trolejovým vedením. To zapríčinilo postupné odumieranie stromov.

Nové jaseňovce

Na pôvodné miesta už bývalých brestovcov nasadí hlavné mesto približne osem rokov staré jaseňovce s obvodom kmeňa 20 až 28 cm. Okrem toho pribudnú do stromových jám aj kvitnúce trvalky.

Revitalizácia stromoradia a obnova zelene pri Námestí slobody je ďalší zo série projektov, ktoré sa zameriavajú na zlepšenie kvality zelene v meste. Celková cena revitalizácie je 150-tisíc eur a trvať by mala približne jeden mesiac bez dopravných obmedzení.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM