Kultúra

Fontána so súsoším sv. Juraja s drakom je zreštaurovaná

Fontána so súsoším sv. Juraja s drakom na nádvorí Primaciálneho paláca bola zreštaurovaná. Reštauračné práce sa realizovali počas mesiaca jún na základe zlého technického stavu, ktorý sa zistil počas reštaurátorského výskumu.

Ilustračný obrázok k článku Fontána so súsoším sv. Juraja s drakom je zreštaurovaná
Zdroj: Hlavné mesto SR Bratislava

Zlý technický stav kameňa, ako aj narušenie povrchovej lazúrnej úpravy, ktorá zabezpečovala farebné zjednotenie povrchu, preukázal reštaurátorský výskum. Bratislava24.sk o tom informovala hovorkyňa hlavného mesta Ivana Skokanová.

V priebehu júna sa komplexne zreštaurovala celá fontána so zameraním na jej technickú konsolidáciu a úpravu celkového výrazu.

„Reštaurovanie artefaktu prinieslo nielen zlepšenie technického stavu tejto najstaršej zachovanej jazdeckej sochy v Bratislave, ale aj vylepšenie jej estetického vzhľadu, ktorý už nezodpovedal nárokom kladeným na reprezentačné priestory hlavného mesta,“ povedal riaditeľ mestskej organizácie Mestský ústav ochrany pamiatok Ivo Štassel. Výskum realizoval špecializovaný reštaurátor pod dohľadom Krajského pamiatkového úradu Bratislava.

Okrasný doplnok

Súsošie sv. Juraja s drakom vzniklo okolo polovice 17. storočia na objednávku najvyššieho uhorského cirkevného hodnostára, ostrihomského arcibiskupa Georga Lippaya.

Pôvodne bolo situované v záhrade arcibiskupskej letnej rezidencie (v súčasnosti Úrad vlády SR) ako okrasný doplnok, pričom nebolo spojené s funkciou fontány.

V roku 1929 ho bratislavský mešťan Rudolf Wahl daroval mestu a radní páni rozhodli, že ho osadia na nádvorie Primaciálneho paláca do novovytvorenej fontány.

Čítajte aj: Fontána Rozprávka – Dráčik na Plickovej ulici v Rači je opravená

Fontána so súsoším sv. Juraja s drakom je zreštaurovaná
2
Galéria
Zdroj: Hlavné mesto SR Bratislava
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM