Rôzne Správy

Fontána na Hviezdoslavovom námestí by mala hrať a svietiť každú hodinu. Realita je však iná

Staromestský vodný orloj by mal predviesť každú hodinu unikátne hudobné predstavenie. Netrpezlivo čakajúci Bratislavčania však neraz odchádzajú sklamaní.

Ilustračný obrázok k článku Fontána na Hviezdoslavovom námestí by mala hrať a svietiť každú hodinu. Realita je však iná
4
Galéria
Zdroj: Radoslav Števčík Facebook

Fontána na Hviezdoslavovom námestí pred hotelom Carlton prešla rozsiahlou rekonštrukciou. Jej najväčšou devízou by v letnej sezóne mali byť hudobné a svetelné prestavenia vždy v celú hodinu, každý deň od 8:00 – 22:00 hod. Bratislavčania aj návštevníci mesta však neraz od fontány odchádzajú sklamaní. Nie vždy sa dočkajú očakávanej vodnej atrakcie.

Skúšobná prevádzka

Fontána, ktorá bola pôvodne navrhnutá ako ciferník, nikdy neukazovala čas. To sa malo po jej rekonštrukcii, od 1. mája, zmeniť. Každú hodinu mali znieť gongy podľa počtu hodín, fontána mala svietiť a hrať. Nie vždy je to však tak. Manažér hotela Carlton Peter Petrinec pre Bratislava24.sk ozrejmil, prečo vodná atrakcia zatiaľ nefunguje na sto percent.

„Fontána je v skúšobnej prevádzke, kedy sa dolaďuje software ovládania fontány, testujú a nastavujú sa jednotlivé parametre. Z toho dôvodu dochádza k občasným plánovaným aj neplánovaným výpadkom funkcionality „vodného orloja“. Ukončenie skúšobného režimu predpokladáme do konca mája,“ povedal Petrinec.

Aj po ukončení skúšobného režimu staromestský vodný orloj môže byť v určité hodiny mimo prevádzky. „Funkcia automatického obmedzenia bude aktívna naďalej, preto sa môže stať, že výstreky vody sa automaticky vypnú v závislosti od intenzity vetra,“ vysvetľuje manažér.

„Spomínané automatické obmedzenie funkčnosti, ktoré je aktívne aj v súčasnosti, tiež môže vyvolávať dojem, že je fontána nefunkčná, alebo len čiastočne funkčná. Slúži však ako ochrana pred únikom vody mimo fontány. Ospravedlňujeme sa za prechodne zníženú úroveň estetického zážitku pri jej sledovaní,“ doplnil Peter Petrinec.

Po uplynutí doby skúšobnej prevádzky si unikátne predstavenie môžete vychutnávať každý deň od 8:00 – 22:00 hod., cez víkendy až do polnoci, od mája až do septembra. Fontánu zrekonštruovali majitelia hotela Carlton v spolupráci so Starým Mestom.

Staromestský vodný orloj
4
Galéria
Zdroj: Radoslav Števčík Facebook
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM