Adriana Banásová Kultúra Kultúra

Folklórny súbor Ljuljanka z Jaroviec nacvičuje nový tanec s Tamburicou Konjic

V detskom folklórnom súbore Ljuljanka v Mestskej časti Bratislava Jarovce nacvičujú nový chorvátsky tanec, s ktorým sa najbližšie predstavia na Vianoce. Potvrdila to choreografka a zakladateľka súboru Marcela Škodlerová.

Ilustračný obrázok k článku Folklórny súbor Ljuljanka z Jaroviec nacvičuje nový tanec s Tamburicou Konjic
Zdroj: TASR

„Nový tanec nacvičujeme s veľkými deťmi v spolupráci so súborom Tamburica Konjic z Čunova, ktorý nás bude sprevádzať aj 25. decembra tohto roka na vystúpení v kostole v Čunove,“ povedala Škodlerová s tým, že od septembra tohto roka sú v súbore dve skupiny detí, ktoré nacvičujú repertoár dvakrát do týždňa v kultúrnom dome.

Vo vekovo staršej skupine je 12 detí zo základnej školy a v mladšej skupine deväť detí z materskej školy v Jarovciach.

Repertoár súboru Ljuljanka, čo v preklade znamená Hojdačka, predstavujú chorvátske pesničky a tance, keďže veľká časť obyvateľov dediny má chorvátske korene. „Udržiavajú sa tým tradície Jaroviec, väčšinu z pesničiek spievali ešte babky a dedkovia malých tanečníkov,“ doplnila Škodlerová s tým, že tanečníci sa popri tancovaní učia aj rôzne chorvátske pesničky, ako napríklad Puž, puž, puž, pusti roge van, čo je v preklade text slovenskej pesničky Slimák, slimák, vystrč rožky.

Deti z Ljuljanky reprezentujú svoju obec od vzniku súboru v roku 2011 na rôznych festivaloch a podujatiach na Slovensku, v Maďarsku, Rakúsku ako aj v Chorvátsku.

Prečítajte si tiež: Otužilci si opäť zaplávajú v studených vodách Dunaja. Vyskúšate to aj vy?

ilustračná foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM