Maros Palesch Kultúra

Fimový festival Hory a mesto

Filmy festivalu Hory a mesto sa dotýkajú ľudských osudov v extrémnych situáciach. Zhiadnuť ich môžete 6. až 10. apríla 2011 v Palace Cinemas v bratislavskom Auparku.

Medzinárodný festival Hory a mesto 2001 ponúkne vyše 50 skvelých lezeckých, vodáckych, bicyklových, zemských aj snežných filmov. Spája ich dobrodružstvo, zážitky, vášeň pre hory a horské športy. Sú pôsobivým a častokrát aj vizuálne strhujúcim dôkazom posúvania hraníc odvahy, nových výkonov, cieľov a túžob dosiahnuť nedosiahnuteľné. Časť filmovej ponuky bola pred pár týždňami s veľkým úspechom premietnutá v Kanade na Vancouverskom festivale horských filmov. Slovenskí diváci budú mať možnosť vidieť aj jeho víťazný film, výnimočný portrét horského bicyklovania Životný bicyklus a tiež trinásť slovenských filmov, medzi nimi aj viaceré premiérové uvedenia.

Dvanásty ročník medzinárodného festivalu horského filmu a dobrodružstva Hory a mesto 2011 sa uskutoční od 6. do 10. apríla 2011 v bratis­lavskom Auparku, v troch kinosálach multiplexu Palace Cinemas. Už tradične mu dominuje súťaž filmov. V rámci prehliadky bude aj premietanie pre školy.

„Hory a mesto, to nie je len obyčajný filmový festival. Je to sviatok alternatívneho prístupu k svetu, ktorý ponúka divákom adrenalín, ale aj východiská, oslavuje individualizmus, ale aj solidaritu a morálne zásady, podmienené vrcholovým športom… Kladie otázky a podnecuje zvedavosť a nezávislé myslenie. Inšpiruje mladých (filmárov). Čo viac si možno v dnešnom rozheganom svete priať?,“ povedala k festivalu dramaturgička a scenáristka, profesorka na VŠMU Zuzana Gindl – Tatárová, ktorá bola v minulosti aj členkou filmovej poroty Hory a mesto.

Súťažná prehliadka filmov s horskou, adrenalínovou a environmentálnou tematikou z celého sveta je aj tohto roku rozdelená do tradičných sekcií: Zem, Voda, Skala, Sneh a Bicykle.

Najväčšie zastúpenie má tradične SKALA. Osemnásť lezeckých filmov sa v rámci nej premietne v blokoch: Skala, Skala – Reel Rock a Vysoké hory, pričom ponúkne pohľad na rôzne štýly lezenia: športové, tradičné, ľadové, alpské, himalájske, ale aj populárny bouldering. Filmy predstavujú tak výkony celých expedícií, ako aj portréty jednotlivcov.

Reel rock tvorí séria šiestich filmov tvorcov Petra Mortimera a Josha Lowella. Ide o známu, zohratú filmársko-lezeckú dvojicu, ktorá každý rok prináša nové filmy. Americký film Cesta bez návratu ponúka nevšedný portrét dvoch lezcov, ktorí sa chystajú vystúpiť na vysnívanú horu v Tibete. Výtvarne zaujímavý film s názvom Ako sa to dialo zachytáva tiež dvojicu lezcov v Himalájach, a je zaujímavou kombináciou animácie a videodenníkov. V rámci Skaly budú mať svoje zastúpenie aj slovenskí filmári. Okrem iných Rasťo Hatiar s očakávanou premiérou čerstvo dokončeného dokumentu Dotknúť sa Denali. Pozoruhodná snímka lezca, filmára a právnika v jednej osobe predstavuje expedíciu dvanástich Slovákov, ktorí vlani zdolali najvyšší vrch Ameriky Mount McKinley na Aljaške.

Filmy zo sekcie ZEM nepredstavujú len jeden šport, ale všetko, čo sa dotýka zeme a krajiny; z rôznych uhlov pohľadu – od jaskýň, cez celoročne zasnežený ostrov, až po hrebene hôr. Najoceňovanejší slovenský režisér, ktorý cez svoje filmy zoznámil svet so Slovenskom a naopak a doma predstavil aj tie najnedostupnejšie kúty sveta, Pavol Barabáš, uvedie film o slovenských jaskyniach a jaskyniaroch s názvom Hľadači utajených svetov. Poetický pohľad na hrebene Nízkych Tatier prinesie film Braňa Molnára Nízke Tatry, srdce Slovenska. Kanadský film Anirniq: Dych je krátkou poetickou bájkou o mužovi z eskimáckeho kmeňa Inuitov na severe Kanady.

Sekcia VODA ponúka filmy, ktoré predstavujú viac či menej známe oblasti štyroch kontinentov – Afriku, ruské pohorie Altaj, pohorie medzi Tibetom a Indiou, Kolorádo v USA a slovenské Tatry. Filmy zavedú divákov ku kajakárom na divokej vode, aj na rafting. Film s názvom Kniha legiend predstaví expedíciu do divokej a nebezpečnej oblasti pohoria Altaj, konkrétne na rieku Baskhaus. Slovák Peter Csonka uvedie film Expedícia k jazeru Kariba a splavenie Studeného potoka vo Vysokých Tatrách zase predstaví film Tatras Wild Ride v réžii Michala Babinca.

Lyžovanie a snowboarding. Expedície, nové objavy, nepoznané oblasti, biele a ľadové nebezpečie. To všetko majú v sebe filmy zo sekcie SNEH. Sú situované v Pakistane, na Novom Zélande, na Aljaške a vo Švajčiarsku. Film Azadi: Sloboda prinesie pohľad na lyžovanie v pakistanskej oblasti Kašmír. Bežkovanie na snowboardoch je zase vtipnou paródiou, ktorá s nadhľadom predstavuje novú fiktívnu disciplínu na snehu.

Posledná a zároveň najnovšia sekcia BICYKLE ponúkne road movie, filmy o cestovaní a objavovaní, ale aj mimoriadne športové cyklistické výkony. Slovenský film Vytriezvenie do reality zavedie divákov na cyklovýpravu do slávnych prírodných oblastí v Amerike. V rámci tejto sekcie sa premietne aj víťazný film z tohtoročného Vancouverského festivalu Životný bicyklus; tento výnimočný dokument tam získal najvyššie ocenenie Grand Prix.

Súťažné filmy – profesionálne aj amatérske z celého sveta, bude posudzovať štvorčlenná medzinárodná porota v zložení: americký lezec, jeden z priekopníkov športového lezenia v USA a spisovateľ Jesse Guthrie, nemecký filmár, ktorý vlani získal na festivale špeciálnu cenu poroty s filmom Rush Hour Dream Kerim Jaspersen, slovenský kameraman Ľudo Hičár a nominantka za Literárny fond, dramaturgička, scenáristka a pedagogička VŠMU Ingrid Mayerová.

Porota udelí ceny v kategóriach: Grand Prix, V4 Prix, Cena Literárneho fondu, ktorá podporí tvorcu najlepšieho pôvodného slovenského filmu sumou 700 € a Cena pre začínajúceho filmára predstavuje finančnú odmenu vo výške 200 €. Ďalej udelí porota čestné uznanie v jednotlivých kategóriách Skala, Zem a Voda.

Hlavným cieľom festivalu je propagovať atraktívne športy a horskú turistiku najmä medzi mestskou mládežou aj dospelými, motivovať ich tak k zmysluplnému spôsobu prežitia voľného času a k prekonávaniu osobných hraníc.

Zdroj + foto: Filmový festival Hory a mesto, Zuzana Golianová

FESTIVAL_HORY_A_MESTO
9
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM