Kultúra

Filmový chodník slávy v Bratislave je odkazom pre budúce generácie

Filmový chodník slávy zdobí meno ďalšieho umelca. Pamätná dlaždica nesie meno laureáta, vlastnoručný podpis a dátum ocenenia.

Ilustračný obrázok k článku Filmový chodník slávy v Bratislave je odkazom pre budúce generácie
4
Galéria
Zdroj: TASR

Bratislavský Filmový chodník slávy zdobí meno divadelného a filmového umelca Martina Hubu. Slávnostné odhalenie pamätnej dlaždice sa uskutočnilo včera (21. júna) pred Mestským divadlom P. O. Hviezdoslava. Pamätná dlaždica nesie meno laureáta, vlastnoručný podpis a dátum ocenenia.

Tradícia

Čerstvý laureát v príhovore priznal, že ocenenie je pre neho veľká radosť a veľká česť. „Ale prvá vec, ktorá človeku pri takejto príležitosti zíde na um, je to, že či si to vlastne zaslúži, spomenie si hneď na množstvo tých, o ktorých ste presvedčený, že by mali rovnaké alebo väčšie právo byť na tomto chodníku takto dekorovaný, ale osud to už rozhodol tak, ako to rozhodol,“ vyhlásil ocenený režisér a tiež obľúbený vysokoškolský profesor, ktorého meno sa stalo súčasťou filmovej promenády.

Podľa Martina Hubu by bolo najrozumnejšie a najužitočnejšie uvedomiť si pri všetkých vzácnych menách, medzi ktorými sa ocitol, že propagovali vždy hodnoty: „A tie základné momenty v našich životoch, ktoré, chcem veriť, cez ich prácu aj vás robili možno trošku šťastnejšími a možno niečo vám aj prezradili vo vašich nejasnostiach, ktorých sme všetci plní.“

Tradíciu Filmového chodníka slávy v Bratislave založili v roku 2009 Medzinárodný filmový festival Bratislava v spolupráci s Agentúrou Promotion, Hlavným mestom SR Bratislava a Bratislavským kultúrnym a informačným strediskom, ako prejav vzdávania úcty za dlhoročnú umeleckú tvorbu významným slovenským filmovým a divadelným umelcom, tvorcom a profesionálom.

Filmový chodník slávy v Bratislave slávnostne otvorili 17. júna 2010. Hlavné mesto SR sa tak pripojilo k svetovým metropolám, ktoré zaviedli túto tradíciu nielen ako akt uznania a pocty tým najlepším z najlepších, ale v neposlednom rade aj ako turisticky zaujímavú atrakciu. Chodník tvoria mramorové dlaždice s kovovým dielom, na ktorom sa nachádza meno a podpis osobnosti.

Pamätné tabule

Na pešej zóne pred Mestským divadlom P. O. Hviezdoslava odhalilo svoje vlastnoručne podpísané pamätné tabule zatiaľ sedem významných osobností slovenského herectva. Prvým bol majster Ladislav Chudík. „Je tu celé moje meno, ktoré som špeciálne trénoval, pretože dovtedy som sa podpisoval skrátene. Prisahám, že som sa podpísal bez nároku na honorár,“ s úsmevom vtedy skonštatoval herec. „Nech je tento chodník dlhý a nech sa nakrúcajú slovenské filmy,“ vyslovil svoje prianie.

V súčasnosti je Filmový chodník slávy bohatší o pamätné dlaždice s menami popredných slovenských hercov Márie Kráľovičovej, Štefana Kvietika, Jozefa Adamoviča, Evy Krížikovej, Ivana Palúcha a Emílie Vášaryovej.

„Filmový chodník slávy je odkazom pre budúce generácie, sú na ňom mená významných osobností, ktoré výrazne prispeli k rozvoju slovenského divadla a slovenského filmu,“ povedala jeho zakladateľka Mária Reháková.

Tabuľa Martina Hubu
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM