Kultúra

Filmoví fanúšikovia sa môžu tešiť na festival talianskeho filmu

Návštevníkov čaká osem snímok renomovaných režisérov i nastupujúcej generácie filmových tvorcov.

Stredoeurópsky festival talianskeho filmu MittelCinemaFest predstaví tohto roku osem snímok renomovaných režisérov i nastupujúcej generácie filmových tvorcov. Kolekciu filmových noviniek, ktoré poskytujú pohľad na súčasné Taliansko „s humorom, iróniou, ale aj vážnym spracovaním sociálnych tém“, spája i atraktívne herecké obsadenie.

Na plátne sa predstavia Renato Carpentieri, Giovanna Mezzogiorno, Stefano Accorsi, Micaela Ramazzotti, Jasmine Trinca, Barbora Bobulová a ďalší. Pätnásty ročník prehliadky, ktorú pripravil Taliansky kultúrny inštitút v Bratislave spolu s Istituto Luce Cinecittá, sa uskutoční v Kine Lumiére od 24. do 28. novembra.

Festivalové snímky sa budú premietať o 18:00 a 20:00 hod. „Všetky tituly majú na Slovensku svoju premiéru, niektoré z nich už preverili aj medzinárodné festivaly a ocenili tvorcov v rôznych kategóriách,“ informovala Zuzana Golianová, PR manažérka podujatia.

Program festivalu

MittelCinemaFest 2017 otvorí film režiséra Gianniho Amelia Neha, príbeh o osamelosti a neopätovaných láskach. Príbeh bývalého advokáta Lorenza, ktorý sa ocitá sám vo svojom byte uprostred Neapola i uprostred zložitých rodinných a susedských vzťahov, je hereckým koncertom Elia Germana, Giovanny Mezzogiorno, Micaely Ramazzotti. A predovšetkým Renata Carpentieriho. Ten získal Zlatý glóbus pre najlepšieho herca, okrem toho si film odniesol štyri ceny Syndikátu talianskych filmových novinárov – Strieborná stuha a bol uvedený na festivaloch v Londýne, Haife, Moskve a vo Vancouvri.

V programe prehliadky figuruje aj režijný debut dokumentaristky Valentini Pedicini Kam padajú tiene. Snímka sa upriamuje na temnú epizódu v dejinách Švajčiarska, ktoré sa pokúsilo zastaviť kočovanie etnických nomádov Jenish odňatím detí rodinám.

Herečka Barbora Bobulová sa slovenskému publiku pripomenie v snímke Čisté srdcia, celovečernom hranom režijnom debute dokumentaristu Roberta De Paolisa. Vo filme stvárnila tvrdú a bigotne veriacu matku 18-ročnej Agnese pripravenej zložiť sľub predmanželskej čistoty až do momentu, kým nestretne chlapca, ktorý má za sebou zložitú minulosť a patrí do iného sveta.

Festival zavŕši titul Miesto splnených túžob – najnovší film Paola Genoveseho, ktorý sa do pozornosti slovenských divákov dostal vďaka úspešnej komediálnej dráme Úplní cudzinci. „Diváci sa opätovne môžu tešiť na brisknú konverzačnú komédiu plnú známych tvári a skvelých hereckých výkonov,“ dodala Golianová na margo filmovej novinky, ktorá uzatvárala aj Festival del Cinema v Ríme.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM