Nina Táborská Rôzne

Film Park Jarovce sa stále nestavia. Ako je na tom projekt dnes?

Biokoridor pre ochranu živočíchov, zeleň aj bazén na filmovú produkciu s pieskovými plážami. Filmové a televízne štúdia majú víziu stať sa najmodernejším filmovým centrom v strednej Európe.

Ilustračný obrázok k článku Film Park Jarovce sa stále nestavia. Ako je na tom projekt dnes?
Zdroj: Dnes24.sk

Projekt filmových štúdií – Film Park Jarovce – za 103 miliónov eur má vyrásť pri bratislavských Jarovciach. Spoločnosť Solid Enterprise tu plánuje vytvoriť „komplexnú prevádzku filmovo – televíznej tvorby a s tým súvisiacimi podpornými službami“. Projekt spoločnosť ohlásila už tri roky dozadu.

Výstavba areálu je podľa zámeru rozdelená na tri etapy. V prvej etape má vzniknúť technologické centrum pre filmovú a televíznu produkciu, druhá etepa má priniesť rozšírenie kapacít centra a školiace centrum pre audiovizuálnu tvorbu a tretia etapa má priniesť kreatívny park. Ukončenie poslednej etapy je naplánované na rok 2021. V súčasnosti sú pozemky využívane na poľnohospodársku výrobu a nenachádzajú sa tu žiadne pozemné stavby.

Cyklistov zámer nenadchol

Súčasťou prvej fázy má byť aj biokoridor so zeleňou. Plánuje sa tiež vodná plocha s pieskovou plážou. Čo však podľa Cyklokoalície nie je súčasťou projektu, je cyklotrasa. Ako informuje občianske združenie na svojej webovej stránke, zámer nenavrhuje vybudovanie cyklistickej trasy, ale len ponechanie rezervy pre ňu.

V zámere stojí, že zo smeru Kitsee – Jarovce je na pravej strane v celej dĺžke úpravy križovatky a komunikácie navrhnutá trojmetrová rezerva pre plánovaný cyklochodník. "V súbehu s územnou rezervou vpravo je navrhnutý chodník pre peších v šírke dva metre. Po vybudovaní cyklochodníka bude chodník pre peších oddelený zeleným pásom v šírke jeden meter. V celom areáli Film Parku sa počíta s náležitou infraštruktúrou pre cyklistov,…” píše sa v zámere.

Cyklokoalícia už spracovala pripomienky, ktoré by mali byť podľa nich zapracované už v prvej fáze výstavby. V dotknutom území navrhujú vybudovať cyklocestičku pozdĺž Film Parku ako samostatnej cestičky pre cyklistov, v zvyšnom úseku smerom na Jarovce ako zmiešanej s chodcami. „Je to dôležité nielen pre samotnú obsluhu areálu, ale cyklotrasa by zároveň slúžila na spojenie Jaroviec s Kittsee či Petržalkou,“ myslí si združenie.

Film Park Jarovce

Minulý rok v marci projekt zmenil svoje meno na Film Park Jarovce (pôvodne "Technologické centrum pre filmovú a televíznu tvorbu Jarovce“), a tiež sa poriadne zväčšil. Ako pred rokom informovala TASR, spoločnosť rozšírila celkovú plochu areálu o 328 percent a zastavanú o viac než 173 percent. Zmenili sa tak aj náklady na projekt. Zo 60 miliónov eur na 103 miliónov.

Nový Film park má priniesť 320 nových pracovných miest. Územné rozhodnutie na umiestnenie stavby zatiaľ nebolo vydané.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM