Rôzne

Film o Ivanovi Jozefovi Korcovi odhaľuje iné stránky muža, ktorý sa zaslúžil aj o záchranu Bratislavského hradu

Pri príležitosti životného jubilea významného umelca a architekta vznikol krátky film aj výstava približujúca jeho najvýznamnejšie diela. Spolok architektov tak predstavil jeho život prostredníctvom malieb a kresieb.

Ilustračný obrázok k článku Film o Ivanovi Jozefovi Korcovi odhaľuje iné stránky muža, ktorý sa zaslúžil aj o záchranu Bratislavského hradu
Zdroj: TASR

Dielo architekta Ivana Jozefa Korca približuje krátky film „Matičiar medzi architektmi“. Zároveň Spolok architektov Slovenska pripravil pri príležitosti jeho 90. narodenín výstavu Moje archívy. Tá prezentuje najkrajšie architektonické diela, kresby a maľby.

Životný príbeh Ivana Jozefa Korca sa začal v Senici 27. februára 1926. Už od útleho detstva inklinoval k umeniu, kreslil kulisy pre bábkové divadlá a vytváral pálené keramické sošky. Mal šťastie na profesorov, ktorí jeho záujem o výtvarné umenie podporovali. Najskôr to bol akademický maliar František Podolay na gymnáziu v Michalovciach, neskôr akademický sochár Ján Hučka na gymnáziu v Trnave, kam prestúpil v roku 1942, počas štúdií na Priemyselnej stavebnej škole v Bratislave mu kreslenie prednášal akademický maliar, profesor Lehotský.

V roku 1946 sa prihlásil na vysokú školu, novozaložené oddelenie architektúry a pozemného staviteľstva v Bratislave. V piatom ročníku ho z politických dôvodov vyhodili zo školy.

Zamestnal sa ako robotník, neskôr pracoval na projektovom oddelení podniku Slovenské hotely Bratislava. Prvou jeho úlohou bolo urýchlenie projektových prác na výstavbu nového Hotela Devín spolu s architektmi Emilom Bellušom a Michalom Milanom Harmincom. Na základe odvolania ho prijali späť na vysokú školu, ktorú ukončil v júli 1952.

Život Ivana Jozefa Korca sa prelína s Maticou slovenskou. Matičiarom bol jeho otec, je ním on a bola ňou aj jeho manželka Marcela.

Prečítajte si aj: OBRAZOM: Nádejní architekti ukázali, ako môže vyzerať krajšia Bratislava

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM