Kultúra

Filharmónia bude patriť Bratislavským hudobným slávnostiam

Bratislavské hudobné slávnosti vstupujú do 51. ročníka. V programe uvidíte mnoho zahraničných orchestrov a interpretov. Milovníci klasickej hudby sa majú na čo tešiť!

Ilustračný obrázok k článku Filharmónia bude patriť Bratislavským hudobným slávnostiam
Zdroj: TASR

V rámci úvodného koncertu (25.9.) uvedie Slovenská filharmónia pod taktovkou svojho šéfdirigenta Emmanuela Villauma Wagnerovu predohru Tristan a Izolda a Musorgského Piesne a tance smrti, ktoré bude interpretovať slávna mezzosopranistka Olga Borodina. V závere otváracieho koncertu zaznie slávne Ravelovo Bolero.

K prominentným zahraničným hosťom budú patriť dva nemecké orchestre – Konzerthausor­chester Berlin (vystúpi 28.9.) s dirigentom Andreyom Boreykom a izraelským huslistom Vadimom Gluzmanom, a NDR Sinfonieorchester Hamburg (7.10.) so slovenským dirigentom Jurajom Valčuhom. Aj na tomto koncerte zaznie hudba plná emócií, Čajkovského predohra – fantázia Romeo a Júlia či Straussova symfonická báseň Don Juan.

Ďalším z príťažlivých večerov bude hosťovanie Filharmonického orchestra z Monte Carla (29.9.), pod taktovkou Gianluigiho Gelmettiho so Slovenským filharmonickým zborom a kvartetom sólistov zaznie Mozartov klavírny koncert a Rossiniho Stabat mater.

K ďalším atraktívnym zahraničným hosťom bude určite patriť Filharmónia z Rotterdamu (10.10.) so zaujímavým dirigentom Cristianom Macelaru a klaviristom Simonom Trpčeskim. Symfonický orchester mesta Moskvy – Ruská filharmónia (26.9.) uvedie pod taktovkou Dmitria Jurowského legendárny opus – Šostakovičovu 7. symfóniu Leningradskú, ktorú skladateľ komponoval v atmosfére barbarského obliehania mesta.

Ku konfrontácii interpretácie európskej hudby pozve Kórejský symfonický orchester (2.10.), na programe je aj známa Dvořákova 9. symfónia Z nového sveta a premiéra diela kórejského skladateľa Texu Kima. K tradičným a vítaným hosťom patria českí hudobníci – tentoraz Janáčkova filharmónia Ostrava (30.9.).

Za klavír (4.10.) zasadne aj „jaguár“, tak totiž nazvala Borisa Berezovského recenzentka po koncerte pri jeho poslednom hosťovaní na BHS. Program obohatia aj dvaja zaujímaví interpreti – klavirista Pavel Gililov a huslista Pierre Amoyal (1.10.) či trio v zložení Ivana Pristašová, Boris Bohó a Christian Zaugg (3.10.). V programe 51. BHS nechýba ani organový recitál, s ktorým sa predstaví držiteľ Grand Prix de Chartres 2014, americký organista Dexter Kennedy (27.9.).

Aj dirigent Alexander Rahbari patrí k umelcom, ktorých meno je na plagátoch lákadlom. So Slovenskou filharmóniou (3.10.) uvedie kantátu Carmina burana, dielo Carla Offa, ktoré je vraj „pre avantgardistov príliš konzervatívne a pre konzervatívcov príliš divoké“. Záver festivalu (11.10.) bude patriť taktovke Ionovi Marinovi a huslistke Viviane Hagner.

Na koncertoch sa predstavia mnohí slovenskí umelci, medzi nimi Štátny komorný orchester Žilina (27.9.) so 14-ročným klaviristom Martinom Chudadom, ktorý bude interpretovať Beethovenov 3. klavírny koncert, orchester Solamente naturali s violončelistom Michalom Sťahelom (8.10.) sa sústredil na tvorbu skladateľov pôsobiacich vo Viedni na začiatku 18. storočia. V podaní Quasars Ensemble (9.10.) zaznejú aj ragtimove rytmy Scotta Joplina a Stravinského slávny Príbeh vojaka sa u nás po prvý raz predstaví vo francúzskom origináli, ďalšie Stravinského dielo Lišiak zaznie dokonca v slovenskej premiére, po takmer 100 rokoch od jeho vzniku. Nebude chýbať Mucha Quartet (10.10.) a Moyzesovo kvarteto (26.9.) a čierno-biele klávesy rozozvučia slovenskou tvorbou šiesti klaviristi (6.10.).

BHS si pripomenú aj 55. výročie Slovenského komorného orchestra (4.10.) a zároveň nedožité jubileum jeho zakladateľa, charizmatického Bohdana Warchala (1930–2000). Sólistom bude prominentný huslista Dalibor Karvay. Súčasťou BHS je medzinárodná tribúna mladých interpretov New Talent, Symfonický orchester Slovenského rozhlasu diriguje na finálovom koncerte (5.10.) mladý bulharský dirigent Boian Videnoff.

Kompletný program je uvedený na webovej stránke filharmonia.sk. Záštitu nad Bratislavskými hudobnými slávnosťami prevzal aj tento rok minister kultúry SR Marek Maďarič.

„Po veľmi úspešnom jubilejnom 50. ročníku BHS máme ambíciu udržať umeleckú kvalitu a pripraviť rovnako reprezentatívny ročník. Úvodný koncert zaujme poslucháčov skladbami, ktoré má na programe, dominuje téma lásky a smrti v hudobných premenách dvoch veľkých skladateľov Wagnera a Musorgského. Príde operná diva, ktorej patria operné aj koncertné pódiá sveta Olga Borodina. Na Slovensko zavíta po prvý raz,“ uviedla hlavná manažérka festivalu Izabela Pažitková.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM