Aktualizované Samospráva

Festivaly ako Viva Musica či Biela noc už nebudú mať štedrú podporu kraja

Juraj Droba nechce spochybňovať kvalitu takýchto kultúrnych podujatí, ani odmietať budúcu spoluprácu a podporu, musí sa však zmeniť prístup kraja.

Ilustračný obrázok k článku Festivaly ako Viva Musica či Biela noc už nebudú mať štedrú podporu kraja
15
Galéria
Zdroj: TASR

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) už nechce byť jediným mecenášom veľkých kultúrnych podujatí, ako sú napríklad Biela noc, Viva Musica! či Krištáľové krídlo. Jeho zástupcovia na stredajšej tlačovej konferencii oznámili, že stotisícové príspevky na tieto podujatia v tomto roku neposkytnú, prioritou investícií budú opravy škôl či zariadení sociálnych služieb v kraji, ktorých nevyriešený havarijný stav zdedil súčasný manažment po predchádzajúcom vedení.

Peniaze pôjdu na opravy

Predseda BSK Juraj Droba ako príklad spomenul poškodenú strešnú krytinu v Domove sociálnych služieb v Báhoni, zatekajúcu strechu Gymnázia na Gröslingovej ulici v Bratislave či nevyhnutnú výmenu splaškovej kanalizácie v ďalšom bratislavskom Gymnáziu na Pankúchovej ulici.

Celkovo je týchto urgentných prípadov podľa jeho slov 28. „Ak ich neurobíme dnes alebo zajtra, na deti či seniorov začne snežiť cez deravú strechu, alebo im nebude tiecť voda,“ opísal situáciu. Finančný riaditeľ Úradu BSK Ivan Bošňák dodal, že sú to veci za tri milióny eur, ktoré mali byť dávno opravené.

Prístup kraja sa zmení

Zástupcovia vedenia samosprávneho kraja zdôrazňovali investičné priority v súvislosti s predchádzajúcou praxou BSK výrazne podporovať veľké kultúrne podujatia v Bratislave. Droba konkrétne spomenul 540 000 eur, ktoré kraj venoval na organizáciu podujatí Biela noc a Viva Musica, zdôraznil i to, že BSK bol de facto jediným výrazným podporovateľom.

„Napríklad na Bielu noc bolo poskytnutých 240 000 eur, pričom druhý najväčší príspevok od magistrátu hlavného mesta SR bol 500 eur,“ uviedol. Doplnil, že nechce spochybňovať kvalitu takýchto kultúrnych podujatí, ani odmietať budúcu spoluprácu a podporu, musí sa však zmeniť prístup kraja. „Naozaj si nemyslím, že úlohou samosprávneho kraja je byť mecenášom kultúrnych podujatí, môžeme a chceme ich podporovať, ale máme priority, ktoré musíme zabezpečiť ako prvé,“ zdôraznil.

Ušetrené peniaze pôjdu na kultúru

Bošňák poukázal v tejto súvislosti na to, že zmluvy s organizátormi veľkých podujatí boli uzatvárané ad hoc, v súvislosti s konkrétnym ročníkom. Neexistuje kontinuálna viacročná zmluvná spolupráca o podpore. „Preto ani prostriedky na tieto podujatia neboli plánované v rozpočte, ktorého návrh predchádzajúce vedenie nechalo,“ uviedol.

Obaja zástupcovia BSK deklarovali, že kultúra ostáva pre VÚC jednou z priorít, potvrdili záujem kontinuálne zvyšovať prostriedky na túto oblasť. Bošňák informoval, že bežné výdavky v programe kultúra sú v návrhu rozpočtu plánované vo výške 4,6 milióna eur. „Napríklad štyri divadlá v zriaďovateľskej pôsobnosti BSK dostanú porovnateľné peniaze ako minulý rok, ak nie viac,“ uviedol.

Zdôraznil i zvyšujúcu sa alokáciu pre kultúru v Bratislavskej regionálnej dotačnej schéme na 951 000 eur. „Ak ušetríme ďalšie peniaze, nebránime sa ich použitiu na kultúru. O tom, ako by mali byť takéto prostriedky využité, však musia rozhodnúť poslanci,“ zdôraznil Bošňák.

Droba takisto deklaroval, že o postupe pri finančnej podpore kultúrnych podujatí v Bratislave chce hovoriť aj s vedením hlavného mesta, necháva to však až na obdobie po komunálnych voľbách.

Koniec Bielej noci?

Rozhodnutie Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) nepokračovať vo výrazných dotáciách pre veľké kultúrne podujatia je pre organizátorov festivalu Biela noc oznámením o konci projektu. Organizátorka festivalu Zuzana Pacáková pripomenula, že doterajšie tri ročníky neziskového podujatia by sa neuskutočnili bez ústretového prístupu samosprávneho kraja, ktorý ho zaradil medzi strategické projekty pre rozvoj turizmu a kultúry v rámci regiónu. „Postoj nového vedenia VÚC je pre festival likvidačný,“ uviedla Pacáková.

Verí však, že samosprávny kraj svoje rozhodnutie ešte prehodnotí. Poukazuje pritom na výsledky, ktoré Biela noc v prospech Bratislavy i bratislavského regiónu dosiahla. "Každoročne prilákala do ulíc mesta státisíce ľudí, čo sa nepodarilo žiadnemu inému podujatiu vo verejnom priestore na Slovensku. Festival, okrem programu pre širokú verejnosť, podporil cestovný ruch v kraji, gastronómiu, hotelierstvo a v neposlednom rade umelcov – jednoducho celý mestský a krajský ekosystém,“ povedala organizátorka Bielej noci.

Biela noc Bratislava 2016
15
Galéria
Zdroj: Facebook
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM