Kultúra

Festival Viva Musica! spestrí bratislavské leto 150 koncertmi

Aj tento rok sa môžete tešiť na projekt Hudba v sade (všade). V Sade Janka Kráľa budú štyri koncertné pódia, na ktorých sa počas leta predstaví 36 sólistov a súborov.

Ilustračný obrázok k článku Festival Viva Musica! spestrí bratislavské leto 150 koncertmi
7
Galéria
Zdroj: TASR

Galavečer Viva Balet! – príbeh slovenského baletu otvorí 13. ročník Viva Musica! festivalu (30. 6. – 26. 8.). Mestský hudobný festival, ktorý ponúka klasiku inak, prinesie do Bratislavy a okolia počas celého leta 150 koncertov.

„Drvivá väčšina koncertov, až 141, budú bezplatné. Viva sa vracia k svojim začiatkom a gro koncertnej činnosti bude vo verejnom priestore bez nutnosti platiť vstupné,“ uviedol Matej Drlička, riaditeľ festivalu, ktorý odštartuje projekt poukazujúci na výnimočnosť baletného umenia na Slovensku, na jeho históriu, osobnosti a špecifiká.

Príbeh baletu

„Galavečer nielen otvorí Viva Musica! festival, ale zároveň uzatvorí divadelnú sezónu Slovenského národného divadla 2016/2017,“ poznamenal na margo projektu, ktorý priblíži profesionálnu dráhu tanečníka – od prvých krôčikov v baletnej prípravke, cez štúdium na konzervatóriu až po účinkovanie v divadle.

V sále Opery a baletu SND sa v piatok 30. júna predstavia svetoznáme hviezdy slovenského baletu – vedúci sólista Holandského národného baletu Jozef Varga, sólistka petrohradského Michailovského divadla Andrea Laššáková a sólisti Nina Poláková a Roman Lazík z Viedenskej štátnej opery. V programe tiež figurujú sólisti SND, Košíc, žiaci baletnej školy Evy Jaczovej.

Medzi headlinerov festivalu patria dvojnásobní držitelia Grammy, legendárne britské vokálne zoskupenie The King's Singers. Najslávnejší a cappella súbor sa predstaví v Bratislave vo Veľkom evanjelickom kostole 7. júla.

Priaznivcov hudby tiež čaká veľkolepý koncert Piano Gala v podaní špičky slovenského klavírneho umenia. Osem klaviristov (Ladislav Fančovič, Daniel Buranovský, František Jánoška, Jakub Čižmarovič, Matej Arendárik, Peter Pažický, Martin Chudada, Jordana Palovičová) sa predvedie pri štyroch klavírnych krídlach 14. júla v Starej tržnici. Okrem sólových skladieb tam zaznejú aj diela v úprave pre 16 rúk ako napríklad Ravelovo Bolero.

Iva Bitová aj Vivaldi

Po piatich rokoch sa na festival vracia moravská speváčka a huslistka Iva Bittová s projektom Slovenské spevy v spolupráci so slovenským sláčikovým kvartetom Mucha Quartet. Projekt tvorí výber nápevov z bohatej zbierky slovenských ľudových piesní hudobného skladateľa Bélu Bartóka. Výber zostavil a pre Bittovú upravil hudobný skladateľ Vladimír Godár. Na koncerte vo Veľkom evanjelickom kostole 21. júla zaznejú Slovenské spevy doplnené aj o diela z tvorby Leoša Janáčka a Eugena Suchoňa.

Zaujímavý bude aj projekt Zem spieva, ktorý 4. augusta v Istropolise uvedie slávnu filmovú poému Karola Plicku v sprievode symfonického orchestra.

Viva Musica! tiež v slovenskej premiére uvedie dielo Vivaldi Recomposed by Max Richter. Vivaldiho dielo Štyri ročné obdobia v spracovaní britsko-nemeckého hudobného skladateľa Maxa Richtera zaznie 11. augusta v Starej tržnici v podaní nórskej husľovej virtuózky Mari Samuelsen a festivalového orchestra. Chýbať nebude výber z tvorby súčasných škandinávskych skladateľov z pripravovaného albumu Mari Samuelsen Nordic Noir.

V hlavnej koncertnej línii tohto ročníka figuruje aj americká husľová virtuózka Sarah Chang. Jedna z najuznávanejších svetových huslistiek súčasnosti vystúpi 20. augusta v bratislavskej Redute a odohrá Vivaldiho Štyri ročné obdobia v sprievode sláčikového kvarteta Mucha Quartet.

Festival uvedie aj kanadskú sopranistku Meashu Brueggergosman, ktorá sa okrem opery špecializuje aj na oblasť piesňového repertoáru a presahuje tiež do žánrov ako jazz, spirituál či gospel. V Bratislave odspieva Wagnerove Wesendonck Lieder v sprievode festivalového orchestra. Na koncerte 25. augusta v novej budove SND zaznie aj výber zo spirituálov v úprave pre symfonický orchester z jej najnovšieho albumu Songs of Freedom.

Hudba v sade (všade)

Viva Musica! pokračuje s projektom Hudba v sade (všade). V Sade Janka Kráľa budú štyri koncertné pódia, na ktorých sa počas leta predstaví 36 sólistov a súborov.

Vrcholom festivalu bude záverečný koncert Viva Klasika! 26. augusta práve v mestskom sade, kde sa stretnú finalisti nového projektu Viva ulica!, ktorí budú počas letných mesiacov svojím hraním spríjemňovať Bratislavčanom a návštevníkom hlavného mesta jeho atmosféru, a tiež víťazi ocenenia Viva Musica! festival Grand Prix a účinkujúci v rámci koncertnej série Hudba v sade.

„Vytvoríme absolútne unikátny orchester, ktorý sa zloží špeciálne pre tento koncert. Sad Janka Kráľa naplníme nielen komornou hudbou, ale aj veľkou symfonickou hudbou,“ uzavrel Drlička.

Galakoncert Viva Europa!
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM