Kultúra

Festival slobody pripomenie časy železnej opony aj pochod odvážnych študentov v novembri 1989

Multižánrové medzinárodné podujatie pripomína a analyzuje obdobie neslobody na Slovensku. ​Prinesie mnohé filmy, výstavy, divadelné predstavenia či koncert.

Ilustračný obrázok k článku Festival slobody pripomenie časy železnej opony aj pochod odvážnych študentov v novembri 1989
15
Galéria

Ústav pamäti národa pripravuje už siedmy ročník Festivalu slobody, ktorý sa bude konať od 6. do 23. novembra 2017. Podujatie ponúkne mnohé zaujímavé dokumentárne aj hrané filmy, výstavy, divadelné predstavenia či koncert. Festival slobody by mal všetkým pripomenúť obdobie neslobody na Slovensku a uvedomiť si, aké je dôležité žiť vo svete bez totalít.

Filmy, diskusie aj výstavy

Ústav pamäti národa chce aj počas tohto novembra prostredníctvom Festivalu slobody šíriť myšlienky demokracie najmä medzi mladých ľudí, ktorí na vlastnej koži nezažili ako „chutí“ nesloboda.

Filmová prehliadka v kine Lumière bude pozostávať z dopoludňajších blokov pre študentov a večerných programov pre verejnosť. Súčasťou niektorých premietaní budú aj diskusie. S divákmi sa porozpráva Daniel Friedmann, autor filmu Posledná z prvého transportu, a Robert Kirchhoff, tvorca snímky o rómskom holokauste Diera v hlave.

Počas Dňa pre Poľsko (8. november) priblíži prokurátor poľského Inštitútu národnej pamäti (IPN) aktuálne vyšetrovanie smrti Poliakov na československo-rakúskej hranici. Záujemcovia sa dozvedia viac aj o vzdelávacích aktivitách a archíve IPN a o tom, ako sa poľská spoločnosť vyrovnáva s totalitnou minulosťou.

Časy neslobody a fašistického režimu spoznáme aj prostredníctvom divadelných predstavení. Inscenácia Anna Franková rozpráva príbeh o židovskom dievčati, ktoré sa ukrýva pred deportáciami do koncentračných táborov. Zrezivělé dětství je o životoch detí, ktorých rodičia sa stali obeťami politických procesov v 50. rokoch 20. storočia. Nepolepšený svätec hovorí o viere a sile katolíckeho disidenta a lekára Silvestra Krčméryho, ktorého nedokázali zlomiť ani najbrutálnejšie metódy komunistickej Štátnej bezpečnosti.

Hlas svedomia

Pesničkári, ktorí tvorili neodmysliteľnú súčasť verejného odporu proti komunistickému režimu v Československu a mnohí sú dodnes hlasom svedomia spoločnosti, vystúpia na koncerte Hlas slobody. Vo štvrtok 9. novembra sa na jednom pódiu stretnú dve generácie pesničkárov: Peter Janků, Trojka Zuzany Homolovej, Dagmar Andrtová-Voňková, Katarína Koščová a Daniel Špiner, skupina Longital a Kristína Prekopová.

Rezidencia smrti

Výstava Ivana Köhlera Jude osudy – Rezidencia smrti vzdá česť pamiatke Židom odvlečeným do koncentračných a vyhladzovacích táborov a výstava Maďari v sovietskych táboroch 1944 – 1956 spojená s premietaním filmu Prežili sme gulag zasa ľuďom, ktorých deportovali do sovietskych pracovných táborov. V nedeľu 12. novembra sa budú konať modlitby za obete totalitných režimov.

Festival slobody bude spomínať aj na pochod odvážnych študentov 16. novembra 1989. Železnú oponu a kruté zaobchádzanie s tými, ktorí sa ju snažili prekročiť, pripomenie symbolické uzatvorenie Cyklomostu slobody medzi Slovenskom a Rakúskom počas Víkendu zatvorených hraníc.

Festival slobody navštívi aj tento rok regióny v podobe jednodňovej filmovej prehliadky spojenej s diskusiami. Na všetky podujatia Festivalu slobody 2017 je vstup voľný. Podrobný program nájdete TU.

Festival slobody Devínska Nová Ves
15
Galéria
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM