Rôzne

Festival inšpirujúci ľudí cestovať: Cestou necestou s organizátorom jedinečného filmového festivalu

Čoraz známejší cestovateľský festival predstaví počas novembra viac ako 70 scestovaných dobrodruhov a dychberúcich prezentácií. V hlavnom meste odštartoval v stredu a potrvá až do soboty. Cestovateľské lahôdky si môžete užit v Batelieri a tiež v DK Ružinov. Prečítajte si, čo prezrádza organizátor.

Ilustračný obrázok k článku Festival inšpirujúci ľudí cestovať: Cestou necestou s organizátorom jedinečného filmového festivalu
Zdroj: Dnes24.sk

Ponúkamé vám rozhovor s Michalom Knitlom, hlavným organizátorom festivalov Cestou necestou:

Čo je hlavným cieľom festivalu?

Našim cieľom je ukázať ľuďom, že cestovať môže naozaj každý. Budeme mať prezentácie ľudí, o ktorých síce verejnosť nevie, ale precestovali kus sveta. Peši, babetou, ladou, liezli po skalách, zvládli stovky kilometrov dlhé túry v Himájach, objavovali nové jaskyne a mnoho ďalšieho. Motto festivalu je: “Festival inšpirujúci ľudí cestovať na všetky svetové strany a spoznávať nepoznané.”

Tento rok máte festival s medzinárodnou účasťou. Kto bude hlavným ťahákom?

Vďaka podpore Vyšehradského fondu budeme mať prezentujúcich z Českej republiky, Poľska a Maďarska. Môj osobný tip je prezentácia Romana Burdu z Českej republiky. Roman sa už po desaťročie stále vracia do Etiópie. Domáci ho po množstve návštev berú za svojho, a tak sa mu podarilo zdokumentovať zvyky a rituály kmeňov, o ktorých existencii už ani netušíme. Jeho knihu majú aj v londýnskej knižnici.

A máme aj niečo, čo na Slovensku ešte pravdepodobne nebolo. Cestovateľské prezentácie v 3D.

Cestovateľské prezentácie v 3D?

Jedno ľudové príslovie hovorí: “Koľko očí, toľko objektívov.” V piatok a sobotu budeme mať po dve prezentácie chalanov z Českej republiky, ktorí fotia špeciálnym fotoaparátom s dvoma objektívmi. Presnejšie sa to volá stereofotografia, ale používanejší je pojem 3D. Ľudia budú mať na očiach 3D okuliare, premietať sa bude špeciálnym projektorom na špeciálne strieborné plátno. Pre nás to bude tiež novinka.

O čom budú 3D prezentácie?

Vo štvrtok 6.11. boli prednášky o indickom Ladakhu a o najdlhšej jaskyni sveta v Iráne. V piatok 7.11. budú o Arménsku, Moravskom krase a o stolových horách vo Venezuele.

Zatiaľ hovoríme o samých zahraničných hosťoch. Budú na festivale aj Slováci?

Samozrejme. Drvivá väčšina. Medzi najznámejších slovenských prezentujúcich patrí Dorota Nvotová s prednáškou o Nepále, Pišta Vandal porozpráva o zážitkoch v Brazílií, Zoli Pál – čerstvo po návrate z pokusu o rýchlostný rekord výstupu na všetky sedemtisícovky v Pamíre a Ťan-Šane, Matej Fabšík a Majo Grofčík s populárnou expedíciou Lada svetom, kde toto leto sa vybrali na Lade z Kysúc do Strednej Ázie, tvorcovia dokumentárneho filmu Vlčie hory, Matej Kubičár o osobnej skúsenosti z pralesa, Oliver Filan o ročnom pobyte v Kórei, jediná Slovenka živiaca sa blogovaním o cestovaní Alexandra Kováčová či Tomáš Gríger so svojou neodmysliteľnou Malinou a mnohí ďalší inšpiratívni cestovatelia. Celkovo bude na festivaloch viac ako 70 prezentácií.

Pôjde teda skôr o prednášky plné dobrodružstva a nie o dovolenkové zážitky.

Presne tak. Prezentovať budú ľudia, ktorí nemajú problém i zajtra zbaliť ruksak a ísť na druhú stranu sveta. Dávame priestor najmä mladým nezávislým cestovateľom, ktorí aj ďalších inšpirujú. Okrem chalanov, ktorí cestujú s Ladou, máme aj štyroch maturantov, ktorí išli na Babetách do Rumunska, Moldavska a Srbska.

Ako vyberáte ľudí, ktorí prezentujú?

Viac ako 80% prezentujúcich poznám osobne. Ak má niekto zaujímavý príbeh, zoberiem ho aj bez toho, aby som ho poznal. Takto som dostal odporúčenie od kamaráta na Pištu Vandala, na ktorého som sa opýtal iného spoločného známeho. Až potom ako sme sa dohodli som ho aj stretol a bol na jeho predstavení a dnes sa teším, že príde. Viem, že to bude super.

Program festivalu sa snažím zostaviť tak, aby som aj ja sám chcel všetky prednášky vidieť. Už som síce zistil, že uvidím iba dve alebo tri, ale keď viem, že prednáška je lákavá pre mňa, tak je aj pre iných. A ja mám latku dosť vysoko. Podobne keď som sa nedávno dopočul o Rudovi Baničiarovi. Síce ho nepoznám, bral by som ho všetkými desiatimi a buď teraz na jeseň alebo v budúcnosti sa na festivale určite objaví. Prebicykloval Afganistan, Irak, Tibet, taktiež z Bratislavy do Kapského mesta. Jednoducho úžasné.

Bude na festivale aj niečo iné ako cestovateľské prezentácie?

Pripravujeme aj sprievodný program, aby mali inávštevníci zaujímavý program aj cez prestávky. Vo vestibule festivalu v Bratislave budeme mať vystavené najlepšie fotografie z fotosúťaže, viacero stánkov zameraných na cestovanie i kútik s hamakmi – hojdacími sieťami, kde návštevníci budú môcť relaxovať. Okrem tomboly o hodnotné ceny príde aj duo Ramivana, ktoré bude hrať na austrálske didgeridoo, indiánske pišťaly zo Severnej Ameriky a spievať mongolský hrdeľný a alikvótny spev. Budeme mať aj predstavenie brazílskej capueri i hawajské tance.

Pripravujete aj nový web, ktorý bude spájať slovenských cestovateľov.

Na našej novej stránke bude môcť každý, kto organizuje cestovateľskú prezentáciu alebo festival na Slovensku pridať svoju akciu, vytvoriť profil prezentujúceho i profil témy. Cieľom nového webu je, aby sa stal portálom, na ktorý ľudia prídu, keď budú chcieť vedieť, kedy a kde sa konajú cestovateľské prezentácie a festivaly na Slovensku. Databáza tém a prezentujúcich bude tak prepracovaná, že pomocou filtra si človek zvolí, že chce prednášajúceho zo stredného Slovenska s prezentáciou o Argentíne, alebo z Popradu o Južnej Amerike a systém vypíše ľudí, ktorí by sa radi podelili o svoje zážitky. Čiže aby sa ľudia dozvedeli o možnostiach a cestovali.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM