Adriana Banásová Rôzne

Festival Hory a mesto opäť v Bratislave! Najlepšie trháky z Vancouveru si budú môcť diváci pozrieť už v marci

O týždeň sa v Bratislave začne 16. ročník Medzinárodného festivalu horského filmu a dobrodružstva Hory a mesto. Aj tento rok uvedie najlepšie filmy z Vancouverského medzinárodného festivalu horských filmov (VIMFF).

Ilustračný obrázok k článku Festival Hory a mesto opäť v Bratislave! Najlepšie trháky z Vancouveru si budú môcť diváci pozrieť už v marci
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk

V ponuke vyše 40 zahraničných i domácich titulov tak nechýba poľský celovečerný dokument Jurek režiséra Pawla Wysoczanského, ktorý si z Vancouveru odniesol Grand Prix. Ide o portrét jedného z najvýznamnejších horolezcov v histórii Jerzyho Kukuczku. Poľský horolezec bol druhým človekom na svete, ktorý vystúpil na všetkých 14 osemtisícoviek. Zahynul v roku 1989 v Himalájach pri výstupe na Lhotse v Nepále.

„Je to hraná rekonštrukcia jeho života, posplietaná s dokumentárnymi zábermi zo života Kukuczku, z výstupov z Himalájí, rodiny a s rozhovormi. Ďaleko presahuje rámec horského filmu,“ priblížil snímku na dnešnom stretnutí s médiami Alan Formánek, programový riaditeľ a zakladateľ festivalu Hory a mesto. Jurek je podľa neho mimoriadne úspešný v poľských kinách a očakáva, že bude dobre prijatý aj na Slovensku.

Prečítajte si tiež: „Robiť horský festival priamo v horách nie je potrebné, tam tie hory priamo sú. Podstatou je priniesť ich do mesta,“ tvrdí Alan Formánek

Filmy, ktoré v Kanade zaujali verejnosť i porotu, figurujú vo všetkých programových sekciách: Voda, Skala, Zem, Vzduch, Sneh a Bicykle. Formánek ďalej upozornil na americkú snímku režiséra Jima Aikmana Metanoia, ktorá získala vo Vancouveri Cenu poroty. Mapuje životnú púť legendárneho lezca Jeffa Lowea. Priekopník horolezectva, ktorý sa celý život venoval alpinizmu, športovému aj ľadovému lezeniu, má na svojom konte niekoľko prvovýstupov.

Okrem iného má za sebou aj veľmi náročný legendárny prvovýstup na Eiger severnou stenou. Z vrcholu, ktorý dosiahol už bez samoistiaceho lana, ho musela odviezť záchranná helikoptéra. Aj takéto silné momenty zachytáva film, ktorý je poctou veľkej osobnosti Jeffa Lowea.

„Posledných 15 rokov je na tom zdravotne zle, asi má sklerózu multiplex, ale nie je to dokázané. Teraz je na vozíčku, už nevie ani rozprávať. Je to neskutočná bytosť – dokazuje víťazstvo ducha nad hmotou,“ dodal Formánek na margo výnimočného lezca, ktorý sa tento rok osobne zúčastnil na 18. VIMFF a pred desiatimi rokmi bol aj hosťom festivalu Hory a mesto v Bratislave.

Slovenskí hostia a filmy z našej dielne

Jeho dramaturgička Natália Bokníková predstavila slovenských hostí tohtoročného festivalu, ktorý premietne z ohlasovaných vyše desať slovenských filmov napokon až 15 titulov. Väčšinu z nich osobne uvedú tvorcovia či aktéri snímok, ktoré sa venujú outdoorovým aktivitám na mimoriadnej úrovni, často v nepreskúmaných kútoch sveta.

V rámci otváracieho večera sa predstavia horolezci Martin Krasňanský a Jožo Krištofy. Svojou multimediálnou prezentáciou – fotografiami, filmami a rozprávaním – priblížia päťtýždňovú lezeckú expedíciu v oblasti Wadi Rum v Jordánsku. Festivalová sekcia Vzduch sa tohto roku po prvý raz zameria na vetrone. Slovensko bude mať k téme troch hostí – Tibora Arpáša, Huga Benediktiho a Tomáša Roboka.

Ako podčiarkla Bokníková, na festivale nebude ani tento rok chýbať film Pavla Barabáša, ktorý sa predstaví novou snímkou Žiť pre vášeň. „Je to poeticko ladený film, dvaja kamaráti, slovenskí horolezci sa vydávajú po stopách pred sto rokmi žijúceho legendárneho horolezca Stanislawského, ktorý liezol v Tatrách,“ opísala novinku z dielne režiséra, ktorý sa viac ako 20 rokov venuje filmom s outdoorovou tematikou.

Premiéra čaká aj film Roberta Vrláka a Norberta Karnaya Bikeslava o bicyklovaní po bratislavských lesoch. „Je to čerstvo dokončený film, ktorý sme len nedávno videli. Je o jazdení v okolí Bratislavy, o spornom stavaní jazdeckých chodníkov, sú tam výpovede ochranárov, mesta. Je to niečo, čo nám v slovenskom filme trošku chýbalo,“ dodala dramaturgička.

Festival Hory a mesto sa uskutoční od 11. do 15. marca v multiplexe Cinema City v nákupnom centre na pravom brehu Dunaja. Okrem filmových projekcií, prezentácií hostí a prednášok ponúkne aj bohatý sprievodný program.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM