Kultúra

Festival Error 2016: Upozorní aj na sexuálnu asistenciu pre telesne postihnutých

V Divadle bez domova, ktoré festival organizuje, pracujú ľudia bez domova, ľudia s psychiatrickou diagnózou, bývalí väzni aj ľudia s telesným postihnutím.

Ilustračný obrázok k článku Festival Error 2016: Upozorní aj na sexuálnu asistenciu pre telesne postihnutých
5
Galéria
Zdroj: Facebook

Medzinárodný festival bezdomoveckých divadiel Error sa v Bratislave uskutoční od 24. do 26. novembra v Pisztoryho paláci. Jubilejný 10. ročník jediného podujatia svojho druhu v Európe a zrejme aj na svete uvedie divadelné skupiny z Islandu, Nórska, Španielska, Českej republiky, Slovinska, Maďarska, Poľska a Slovenska.

Speváčka s ťažkým osudom

Okrem divadelníkov sa na festivale predstavia aj hip-hopové zoskupenie z Portugalska a bluesová speváčka z USA. Patricia Cisarano je interpretka s bohatým umeleckým životom, pred rokom však prišla v New Yorku o bývanie.

„Stala sa v podstate bezdomovkyňou. Momentálne býva u svojho terapeuta, lebo je aj ťažko telesne postihnutá, vyoperovali jej nádor na mozgu,“ predstavil umelkyňu dnes na tlačovej konferencii Patrik Krebs, principál Divadla bez domova, jediného komunitného centra v Bratislave, kde pracujú ľudia bez domova, ľudia s psychiatrickou diagnózou, bývalí väzni, ľudia s ťažkým telesným postihnutím.

Patricia Cisarano zavŕši festival koncertom v sprievode slovenských hudobníkov Oskara Rózsu, Martina Valihoru a ďalších. „Teším sa na to, je to moja druhá návšteva Slovenska, pred pár rokmi som tu už bola, stretla som sa so skupinou Para, zaspievala som si s nimi na skúške, bolo to fantastické,“ povedala speváčka, ktorá sa na festivale predstaví v sobotu 26. novembra.

Na workshope aj sexuálna pracovníčka

Súčasťou festivalu je jednodňová konferencia MEDART, ktorá odprezentuje nadnárodný projekt zameraný na vytvorenie metodologickej príručky pre vzdelávanie sociálne znevýhodnených dospelých prostredníctvom divadla a dramaterapeutických prístupov a techník. Účastníkov čakajú workshopy a prednášky napríklad na tému Bez domova v New Yorku (pod vedením Patricie Cisarano) a Divadlo na strednej škole.

Ako uviedol Tomáš Kubiš, projektový manažér a dramaterapeut Divadla bez domova, v programe je tiež workshop nórskeho divadla, ktoré pracuje s ľuďmi vo výkone trestu a po odchode z výkonu trestu.

„Veľmi sa teším, že na Slovensku padne jedno ďalšie tabu. Na našej konferencii vystúpi sexuálna pracovníčka Vladana z českej organizácie Rozkoš bez rizika a herečka divadla Rozkoš s prednáškou o sexuálnej asistencii pre telesne postihnutých,“ doplnil Patrik Krebs s tým, že v ČR začala tento rok v januári oficiálne fungovať sexuálna asistencia pre telesne postihnutých. S akými výsledkami, to prezradí vo svojej prednáška Vladana Augstenová.

Festival Error 2016 sa koná pod záštitou prezidenta SR Andreja Kisku. Ďalšie informácie o programe sú dostupné na divadlobezdomo­va.sk.

Divadlo bez domova
5
Galéria
Zdroj: Facebook
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM