Michaela Katonová Krimi Krimi

Fekálny fantóm znova útočí. Ako sa pred ním brániť?

Myzofil, ktorý pred pár mesiacmi napádal ženy na uliciach výkalmi, má nasledovníka. Za posledný víkend došlo k viacerým útokom. Čo robiť, aby ste im predišli?

Ilustračný obrázok k článku Fekálny fantóm znova útočí. Ako sa pred ním brániť?
Zdroj: TASR

Neuplynuli ani tri mesiace od dolapenia myzofila, ktorý napádal na uliciach ženy výkalmi a situácia sa opakuje. Ďalší fekálny fantóm sužuje hlavné mesto a najmä ženy. Nové prípady pribúdajú a univerzálna rada, ako sa ubrániť, alebo útoku úplne predísť zrejme neexistuje.

Opýtali sme sa preto členov medzinárodnej asociácie IAODG na Slovensku Dušana Grgača, ktorý je inštruktorom profesnej sebaobrany a inštruktora IAODG Miroslava Paloviča, odborníka v oblasti bojovo taktického výcviku, ktorý má za sebou osemnásť rokov pôsobenia vo Francúzskej cudzineckej légii, kde ako veliteľ horskej zásahovej jednotky načerpal bohaté skúsenosti s agresiou a agresivitou po celom svete.

Rizikové miesta

Odborník v prvom rade upozorňuje, že je najlepšie vyhnúť sa istým miestam. „Niektoré miesta sú istým spôsobom predurčené na to, že sa niečo stane,“ hovorí Miroslav Palovič pre Bratislava24.sk.

„Ak žena kráča pomedzi domy, kde nie je dostatok svetla a vidí nejakého podozrivého muža, alebo skupinu, nech radšej obíde inou cestou. Znižuje tak percento pravdepodobnosti útoku,“ hovorí Dušan Grgač. Ide najmä o neosvetlené uličky, zastávky MHD v nočných a skorých ranných hodinách či parky.

Telefonujte

Nie vždy sa však môžu ženy vyhnúť opusteným zastávkam, kde zatiaľ najčastejšie fantóm útočil. „V prvom rade treba mať vždy niečo za chrbtom, v tom spočíva istota. Samozrejme žena musí byť obozretná a mať dobrý výhľad na okolie,“ upozorňuje Palovič.

V prípade pocitu, že sa v blízkosti nachádza zvláštna osoba, prvou pomocou môže byť aj mobilný telefón. „Zväčša vidíme indície a často vycítime, ak sa niečo deje a vtedy stačí, že sa tvárime, že telefonujeme,“ hovorí Palovič. Formou prevencie je aj reálny telefonát. Ak žena vie, že pôjde sama domov a nikto ju v tej chvíli nemôže odprevadiť, je dobré, ak niekomu zavolá. „Do rozhovoru sa ale netreba zahĺbiť, stačí, keď bude rozhovor iba povrchný. Okolie, obzvlášť tmavé a opustené je potrebné stále pozorovať,“ podotýka Dušan Grgač.

Slúchadlá ochromujú

Čo urobiť v prípade, ak je útočník naozaj blízko? Miroslav Palovič hovorí jednoznačne: „V žiadnom prípade sa netreba dostať do silovej potyčky. Najlepšie je vzdialiť sa a ak sa dá, vytvoriť prekážku medzi obeťou a útočníkom.“ Tou môže byť napríklad zaparkované auto. Palovič zo skúseností hovorí, že následne treba kričať o pomoc. „Útočník často upustí od útoku,“ dodáva.

Obaja odborníci sa zhodujú, že veľkým problémom sú slúchadlá. „Človek so slúchadlami si koleduje o problémy,“ rázne upozorňuje Palovič a Grgač súhlasí. „Slúchadlá nás oberajú o jeden zo zmyslov. Sme bez neho ohrození, ľahko napadnuteľní.“

Obozretnosť a čas

Zaručený spôsob, ako predísť útoku fekálneho fantóma síce nie je, no obozretnosť je prioritná. Najlepšie je, ak sa žena nepohybuje sama a má mužskú spoločnosť, prípadne je v skupine. Keď sa nemôže vyhnúť rizikovým miestam, mala by mať nachystaný kaser alebo iný bezpečnostný prostriedok (kľúče, paralizér, obušok), ktorý by sa ale mala naučiť efektívne použiť. Najlepšie je navštíviť špecializovaný kur­z.

„Dobré je, aby ho ukrývala počas celej cesty v dlani, no neukazovala ho. V prípade stresovej situácie, akou je napadnutie totiž nieje dostatok času hľadať niečo vo vrecku či kabelke,“ upozorňuje Grgač. Ak sa pravidelne ženy pohybujú v prostredí, kde je zvýšené riziko vzniku potencionálneho stretu s agresorom, je lepšie zvoliť nízku obuv, ktorá dopomôže k lepšej pohyblivosti, prípadne k úteku. Veľkým mínusom sú slúchadlá.

Prečítajte si tiež: Nový fekálny fantóm útočil. Je dôvod na obavy?

Prvý fantóm je za mrežami, nové útoky sa množia

Prípadov bolo doteraz šesť. Prvý útok sa odohral na Radlinského ulici v piatok 29. januára. V ten istý deň myzofil zaútočil na Tomášikovej ulici a na zastávke Mlynské Nivy na Svätoplukovej ulici sa vymočil na 15-ročné dievča. V sobotu sa scenár opakoval trikrát. Na zastávke MHD Dvory v smere do Petržalky, neskôr na Kamennom námestí a nad ránom prekvapil nič netušiacu ženu na križovatke ulíc Šoltésová a Záhradnícka. Informovala o tom bratislavská policajná hovorkyňa Tatiana Kurucová.

Bratislavskí policajti mesiace pracovali na objasnení prípadov myzofila, ktorý napádal ženy na ulici výkalmi ešte v roku 2015. Na základe tipu od občana sa napokon fekálneho útočníka podarilo koncom roka zadržať. Páchateľom bol 24-ročný Martin M., ktorý je aktuálne vo väzbe. Čelí obvineniu zo šiestich prípadov.

Koho v tom najhoršom slova zmysle inšpirovali činy myzofila a začal ich napodobňovať je predmetom vyšetrovania.

Prečítajte si tiež: Myzofil je už v rukách polície! Muž, ktorý napádal ženy výkalmi, sa k otrasným činom priznal

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM