Kultúra

Fakulta architektúry STU sa opäť premení na galériu najlepších prác

Predstavenie najnovšej tvorby mladých slovenských architektov je cieľom podujatia Noc architektúry.

Ilustračný obrázok k článku Fakulta architektúry STU sa opäť premení na galériu najlepších prác
Zdroj: TASR

Fakulta architektúry STU v Bratislave sa dnes 16. júna premení na galériu najzaujímavejších ateliérových prác, originality a kreativity. Tento rok je hlavným mottom pohľad na architektúru dvoch generácií. Informovala o tom manažérka pre komunikáciu STU Andrea Settey Hajdúchová.

Na jednej strane sa predstaví mladá generácia domácich architektov, ktorá je považovaná za hybnú a inšpirujúcu silu pre všetkých tvorivých architektov.

Po prvýkrát

Novinkou bude ocenenie jednotlivých študentských projektov, tie najlepšie získajú cenu Cheddar. Okrem toho bude možné zhliadnuť aj víťazné projekty XII. ročníka medzinárodnej študentskej architektonickej anonymnej súťaže ISOVER Multi-Comfort House Students Contest 2016.

Na druhej strane sa predstaví generácia, ktorú organizátori nazvali Ikony a ktorá stojí v pozadí tých najlepších diel zo slovenskej architektúry druhej polovice 20. storočia. Pri tejto príležitosti premietnu prvý diel dokumentárneho cyklu s názvom Štvorec verzus Kruh.

„Pripomenie skvosty slovenskej modernej architektúry od autora Ivana Matušíka, ktorý projektoval, okrem iného, obchodný dom Prior, hotel Kyjev s komplexom ministerstiev, Novú Tržnicu či rodinný dom Ellipsion,“ doplnila Hajdúchová.

Tradície nebudú chýbať

Súčasťou Noci architektúry bude aj tento rok formát 15Minútovky, ktorý predstaví rôzne organizácie a projekty, napr. Bienále architektúry, Bratislavský okrášľovací spolok, Nadácia Cvernovka, Wooden alebo Lido Laguna – občianska iniciatíva k pláži Lido na Petržalskom brehu Dunaja.

Ďalším tradičným formátom bude „Obháj sa!“, ktorý ponúka študentom uvoľnenou formou možnosť presvedčiť porotu a publikum, že práve ich projekt má dobré riešenie. Atmosféru podujatia bude dopĺňať hudobný program.

Čítajte tiež: OBRAZOM: Pozriete sa na naj vychytávky z Urban Marketu

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM