KAW Rôzne

Fajnorka je ozdobou nábrežia. Žiaci v nej derú lavice viac ako sto rokov

Nádherná budova Strednej priemyselnej školy strojníckej priťahuje pohľady aj objektívy fotoaparátov. V minulosti susedila s nákladným prístavom.

Ilustračný obrázok k článku Fajnorka je ozdobou nábrežia. Žiaci v nej derú lavice viac ako sto rokov
Zdroj: ephoto.sk

Budova školy v blízkosti Starého mosta – na Fajnorovom nábreží sa nedá prehliadnuť. Vznikla v priestore medzi Slovenským národným múzeom a vedľajšou Filozofickou fakultou Univerzity Komenského. Kým z dverí fakulty vychádzajú väčšinou mladé slečny – filozofky, okolo Fajnorky sa motajú najmä chlapci. Viac ako storočie v nej sídli škola so strojníckym zameraním.

Pomôcky si vyrábali sami

Svoju históriu začala písať pred 112 rokmi ako Odborná škola kovorobná. V prvom školskom roku v 1904/1905 do jej lavíc zasadlo dvadsať chlapcov a dievčat.

Žiaci sa po ukončení štúdia mohli zamestnať ako tovariši vzdelaní v kovorobnom a zámočníckom odbore. Zaujímavosťou je, že mnoho vyučovacích pomôcok, ba dokonca aj nábytok v triedach si v tej dobe vyrobili žiaci sami.

Neskôr klasické triedy doplnili odborné učebne so staviteľskými a strojníckymi zbierkami, laboratóriá i učebne fyziky a chémie. Žiaci sa odborné predmety učili aj v kresliarni, modelovni, vodnom a elektrotechnickom laboratóriu. Samozrejmosťou boli kováčske i stolárske dielne.

Moderná škola v štýlovej budove

Dnes je Stredná priemyselná škola strojnícka modernou školou so všetkým, čo k tomu patrí. Vzdeláva žiakov v odboroch mechatronika, strojárstvo a technika. Študenti, aj väčšina Bratislavčanov, jej už roky nepovedia inak ako Fajnorka.

Budovu v roku 1980 právom zaradili medzi Národné kultúrne pamiatky. Patrí medzi skvosty postavené v štýle eklekticizmu. V rokoch 1929 až 1931 prešla úpravami – školu pristavili a žiaci sa tak mohli učiť vo väčších priestoroch.

Budova je, našťastie, zachovalá a jej autor Gyula Kolbenheyer by mohol byť na ňu aj dnes právom hrdý.

Čítajte aj: Univerzita Komenského sa umiestnila medzi sedemsto najlepšími univerzitami sveta

Fajnorka škola
7
Galéria
Fajnorka
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM