Aktualizované Nina Táborská Krimi

Extrémisti napadli divákov športového podujatia. Ľudia v strachu utekali preč

Prestížne podujatie horských cyklistov City Downhill World Tour nespoznalo svojho víťaza. Dôvodom bol útok výtržníkov, ktorí v rámci sobotňajších demonštrácií extrémistov v Bratislave napadli okolitých divákov a zdemolovali spodnú časť trate smerujúcu z Bratislavského hradu na Rybné námestie.

Ilustračný obrázok k článku Extrémisti napadli divákov športového podujatia. Ľudia v strachu utekali preč
Zdroj: TASR

Úradujúceho majstra sveta Filipa Polca, ktorý bol zároveň jedným z organizátorov pretekov, nepríjemný incident veľmi mrzí.

Maskovaní futbaloví chuligáni zaútočili na divákov počas finálovej jazdy Brazílčana Bernarda Cruza. Na miesto ihneď dorazili policajné zložky a ťažkoodenci, ktorí zasiahli proti skupine približne 300 osôb na nádvorí Bratislavského hradu. Organizátori museli preteky zrušiť.

„Človek sa polroka snaží, maká na tom, stojí to veľa úsilia a nakoniec to vyvrcholí niečím úplne iným. Nedá sa to opísať, človek dá do toho maximum a takto sa to obráti. Neviem, nebudem to ani komentovať. Prešiel som brazílskymi favlami, kde sa ľudia zabíjajú pomaly na dennej báze, no funguje to tam v pohode a toto sa tu stane. Veľmi ma to štve,“ uviedol Polc.

Úradujúceho majstra sveta mrzelo, že preteky nemohli pokračovať. „Vandali rozbili spodnú časť trate, ktorú sme sa snažili opraviť, ale bohužiaľ, z časového hľadiska sa nám to už nepodarilo,“ ozrejmil Polc. V momente, keď výtržníci prerušili Cruzovu jazdu, boli v cieli len traja pretekári. Zatiaľ nie je známe, ako budú organizátori postupovať pri spracovaní výsledkov. „Preteky dokončené neboli, uvidíme, čo budeme robiť,“ dodal.

Nadšenci prestížneho podujatia doplatili na to, že Bratislava sa v sobotu zahalila do rúcha protestov a demonštrácií. Tie boli zamerané proti islamizácii Európy, v centre hlavného mesta sa však zhromaždili aj odporcovia xenofóbie, nacionalizmu a rasizmu.

Aktuálne dianie v Bratislave: Aktuálne z Bratislavy: Zhromaždenia prebiehajú za účasti ťažkoodencov. Kotleba všetkým poprial krásny biely deň

Polc mal zlé pocity už pred finálovými jazdami. „Ako sme sa vyvážali hore na štart na poslednú jazdu, tak sme videli na námesti pred Prezidentským palácom skupinu ľudí. Potom sa rozbehli do mesta. Neviem, asi si chceli pozrieť hrad. Určite mohlo byť všetko inak, som však rád, že sa nikomu nič nestalo. Dúfam, že naši partneri budú stáť pri nás, a podarí sa to opäť, že aj počasie bude iné a celé to vypáli dvakrát lepšie. Teraz to bolo dvojnásobne horšie,“ dodal slovenský horský cyklista.

Druhý ročník Svetového pohára horských cyklistov v mestských zjazdoch odštartoval vo februári pretekmi v čílskom Valparaíse, následne pokračoval v brazílskom Santose. Na oboch týchto podujatiach triumfoval Polc. Seriál SP zakončia 24. októbra preteky v mexickom Taxcu.

V priebežnej klasifikácii tejto sezóny má Polc na konte 50 bodov za dve víťazstvá, druhý Čech Tomáš Slavík má o desať menej. V Bratislave však neštartoval.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM