Rôzne

EXTRÉM: Pred nami sú najteplejšie dni roka. Teploty sa priblížia k +40°C

Pred nami sú doteraz najteplejšie dni v roku. Teploty pôjdu vysoko nad hranicu +35°C a pokoriť dokonca môžu absolútny rekord.

Ilustračný obrázok k článku EXTRÉM: Pred nami sú najteplejšie dni roka. Teploty sa priblížia k +40°C
Zdroj: Pinterest

Tak toto tu ešte rozhodne nebolo. Mnohým z vás sa už prestával páčiť súčasný charakter počasia. Vlny horúčav striedali obdobia s búrkami. Tie priniesli nerovnomerné a najmä rýchle zrážky, ktoré sú pre pôdu veľmi málo významné, nakoľko nestihnú do pôdy absorbovať a väčšinou stečú hneď do korýt riek. 

Pred nami je ďalšia vlna horúčav a už je takmer isté, že prinesie najvyššie teploty, ktoré boli doteraz namerané na našom území. Naviac, vlna horúčav tu vydrží minimálne týždeň, a tak sa situácia so suchom výraznejšie zhorší a opäť hrozia požiare.

Hrozí pokorenie historického rekordu

Doteraz sme na našom území zaznamenali tri výraznejšie vlny horúčav, ktoré zlomili magickú hranicu +35°C. Najvyššia nameraná teplota bola tento rok zaznamenaná v Mužli na úrovni +35,9°C. To, že túto hranicu pokoríme je takmer isté. Existuje však pravdepodobnosť, že teploty pokoria doteraz najvyššiu nameranú teplotu v histórii na našom území.

Absolútne najvyššia maximálna teplota bola na našom území nameraná pred 10 rokmi. 20. júla v roku 2007 vystúpila teplota v Hurbanove na hodnotu až +40,3°C. Výstupy numerických modelov naznačujú, že hranicu +40°C budú teploty atakovať, a tak je historický teplotný rekord ohrozený.

Viac o blížiacich sa horúčavách si prečítajte TU.

Zdroj: imeteo.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM