Kultúra

Expozíciou Milujem Slovensko pozývame na Bratislavský hrad

Na expozícii Milujem Slovensko je vystavených vyše 50 drobnejších objektov, mís a veľkoplošných obrazov je z maľovaného skla.

Ilustračný obrázok k článku Expozíciou Milujem Slovensko pozývame na Bratislavský hrad
Zdroj: TASR

Výstavný priestor na Západnej terase Bratislavského hradu zaplnila svojimi dielami sklárska výtvarníčka Veronika Rusňáková. Expozíciu maľovaných obrazov a objektov zo skla nazvala Milujem Slovensko.

„Výstava je pri príležitosti predsedníctva Slovenska v Rade Európskej únie a bude reprezentovať našu krajinu počas rokovaní. Je s tematikou lásky, prírody a najmä Slovenska. Diela sú vytvorené technológiou spekaného, líhaného skla, najstaršou technológiou spracovania skla ešte zo starobylého Grécka. Je to moja ukážková jubilejná stá výstava, ale nie samostatná, aj spolu so skupinovými výstavami. Sú tu diela, ktoré majú šesť rokov aj čerstvo vytvorené pre túto príležitosť,“ povedala autorka na štvrtkovej (7. 7.) vernisáži výstavy.

Z maľovaného skla

Vyše 50 drobnejších objektov, mís a veľkoplošných obrazov je z maľovaného skla. Aj pigmenty sú z tohto krehkého materiálu a pri tvorbe používa meď, zlato, platinu alebo striebro.

Okrem viacerých diel s názvom Milujem Slovensko ďalšie pomenovala Spojenie s prírodou, Belasé srdce, Úcta k Slovensku, Strom života, Misa plná lásky, Anjel strážny, Ochranné krídla Slovenska, Pohladenie, List života, Železné srdce či Misy inšpirované slovenskou históriou.

„Mám doma dve vypaľovacie pece. Jednu na misy a menšie diela, v druhej s rozmermi jeden krát dva metre robím obrazy a väčšie diela. Občas mi s nimi pomáha manžel, ale sklo režem a spracovávam vlastnými rukami,“ dodala výtvarníčka.

Oceňovaná umelkyňa

Veronika Rusňáková sa narodila v Trnave (1983). Študovala na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre na Katedre výtvarnej tvorby a výchovy pod vedením maliara Jozefa Dobiša.

Pri záverečnej práci na tému Priestorová inštalácia v exteriéri a interiéri sa pod vedením sochára Jaroslava Gubrica zamerala na umelecké spracovanie skla.

Je členkou Klubu výtvarných umelcov a teoretikov Slovenskej republiky a Výtvarného odboru Matice slovenskej. Je uvedená v knihe Who is Who – osobnosti sveta aj spoluautorkou knihy Krehké invencie.

Jej diela sú zastúpené v zbierkach viacerých európskych krajín i v USA, Austrálii či Spojených arabských emirátoch. Za tvorbu získala niekoľko medzinárodných ocenení. Podporuje rôzne benefičné projekty. Založila galériu SkloArt v Malackách, kde býva. V tamojšom Zámockom parku je spoluautorkou sochy Čas na radosť.

Čítajte aj: Počas najbližších víkendových dní ponúka mesto bohatý program

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM