Samospráva

Experti budú počas predsedníctva viesť približne 200 pracovných skupín

Slovensko od 1. júla preberie predsedníctvo v Rade Európskej únie, ktorá reprezentuje členské krajiny. Štafetu preberie po Holandsku a odovzdá ju Malte.

Ilustračný obrázok k článku Experti budú počas predsedníctva viesť približne 200 pracovných skupín
Zdroj: TASR

„Slovenskí ministri budú predsedať rôznym zloženiam Rady EÚ a naši experti približne 200 pracovným skupinám. Zástupcovia SR budú viesť rokovania o európskej legislatíve a aktuálnych politických otázkach. Ich hlavnou úlohou bude hľadať kompromisy medzi členskými štátmi a rokovať s ostatnými inštitúciami, predovšetkým s Európskou komisiou a Európskym parlamentom,“ povedal hovorca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Peter Stano.

Vláda by mala priority slovenského predsedníctva schváliť v júni tohto roka krátko pred jeho prevzatím. „Základný náčrt sme urobili vo februári, keď vláda schválila východiská programu nášho predsedníctva. Tie obsahujú tematické okruhy, ktoré budú počas nášho predsedníctva kľúčové: hospodársky rast, jednotný digitálny trh, budovanie Energetickej únie, migrácia a rozširovanie EÚ,“ povedal hovorca.

Podľa jeho slov Slovensko bude počas predsedníctva podporovať prehlbovanie Hospodárskej a menovej únie, ktorá pomôže zvýšiť konkurencieschop­nosť. Ďalšími dôležitými ekonomickými témami budú rokovania o rozpočte únie na rok 2017 a budovanie Únie kapitálových trhov, čo má stimulovať tok investícií.

V oblasti budovania digitálneho trhu sa podľa neho Slovensko sústredí predovšetkým na odstraňovanie bariér digitálnej ekonomiky, zjednodušenie využívania elektronických služieb, odstraňovanie prekážok pri prístupe k nim či pri elektronickom predaji a nákupe. V oblasti migrácie sa bude Slovenská republika zameriavať na ochranu vonkajších hraníc EÚ a integritu schengenského priestoru.

Prečítajte si tiež: Je Bratislava pripravená na predsedníctvo v EÚ? Čaká nás 180 podujatí a 22 zasadnutí Rady Európy

Slovensko sa momentálne nachádza v záverečnej fáze príprav. „V súčasnosti sa už školia ministri, aby vedeli, ako predsedať Rade. Prvého júna pôjde do Bruselu celá vláda, aby si všetko „otestovala“ aj priamo v centre EÚ,“ uviedol.

Dôkazom toho, že prípravy vrcholia, je aj spustenie webovej stránky predsedníctva. Ministerstvo tak urobilo symbolicky na Deň Európy (9.5.). Na bratislavskom autosalóne boli predstavené sponzorské automobily, ktoré budú prevážať delegácie počas podujatí – sú nimi Peugeot Traveller a Citroën Spacetourer. V rámci kultúrnej prezentácie sa už uskutočnila prvá výstava zo série „Did you know? This is Slovakia“, ktorá sa konala v nemeckom Regensburgu a predstaví sa ešte v Londýne, Belehrade či vo Vatikáne.

Hlavným koordinátorom príprav predsedníctva je od začiatku MZVaEZ SR a hlavnú zodpovednosť nesie minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák. Zodpovednosť si bude spoločne deliť so Sekretariátom predsedníctva SR v Rade Európskej únie a Stálym zastúpením SR v Bruseli. Za priebeh jednotlivých neformálnych ministerských zasadnutí budú zodpovedné priamo rezorty, pod ktoré spadá dané zloženie Rady.

„Dôležitú úlohu z hľadiska predsedníctva má splnomocnenec vlády pre predsedníctvo v Rade EÚ, ktorý koordinuje úlohy súvisiace s prípravou a výkonom funkcie slovenského predsedníctva Rady EÚ vo vzťahu k orgánom štátnej správy a orgánom územnej samosprávy,“ uviedol Stano.

Podľa hovorcu náklady na predsedníctvo nepresiahnu 70 miliónov eur, čo je najmenej spomedzi štátov Vyšehradskej štvorky – Česi minuli dvakrát toľko a Poliaci o 50 miliónov eur viac. „V roku 2014 sa z rozpočtu na predsedníctvo vyčerpalo 1,8 milióna eur a v roku 2015 to bolo 12,4 milióna eur. V roku 2016 bola zatiaľ vyčerpaná suma takmer 4,3 milióna eur. Celkovo sa teda do dnešného dňa z necelých 70 miliónov eur vyčerpalo 18,5 milióna eur. Väčšina finančných prostriedkov z rozpočtu bude čerpaná po realizácii podujatí v druhom polroku 2016,“ dodal.

Prečítajte si tiež: Čo prinesie predsedníctvo? Päť mesiacov nebudú centrom Bratislavy premávať električky

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM