Michaela Katonová Rôzne

Exotika na jazyku: Polievka Tom yum vo vlastnej kuchyni? Vieme, kde v Bratislave zoženiete suroviny

Hlavné mesto disponuje množstvom rôznych reštaurácií, v ktorých môžu zákazníci ochutnať exotické jedlá, často pripravované zahraničnými kuchármi. Práve vďaka tomu si mnohí ľudia obľúbili netradičné chute, no netušia kde by v hlavnom meste kúpili originálne ingrediencie.

Ilustračný obrázok k článku Exotika na jazyku: Polievka Tom yum vo vlastnej kuchyni? Vieme, kde v Bratislave zoženiete suroviny
Zdroj: Seoul Plaza

Zahraničné potraviny získavajú na popularite aj v hlavnom meste. Ľudia si čoraz častejšie chcú dopriať exotiku na jazyku aj doma. Zisťovali sme preto, ako si vo vlastnej kuchyni môžete pripraviť polievku Tom yum aj to, kde kúpite originálne suroviny na jej prípravu.

Tom yum alebo tom yam je polievka typická pre Laos a Thajsko. Charakteristická je špecifickou pálivou chuťou doplnenou voňavými bylinkami. Servíruje sa aj v Malajzii, Singapure či Indonézii a stala sa populárnou po celom svete. Názov tohto pokrmu je odvodený z dvoch thajských slov. „Tom“ je slovo označujúce proces varenia a „Yum“ predstavuje druh Laoského a Thajského štipľavého a kyslého šalátu.

Ingrediencie:

Všetky potrebné suroviny nájdete v predajni so zahraničnými potravinami Seoul Plaza na Bajkalskej 5/C. S výberom ochotne pomôže skúsený personál.

  • 200 gramov olúpaných tigrích kreviet
  • 1 hrsť galangalu sušeného
  • 150 gramov hríbov shitake
  • 3 polievkové lyžice rybacej šťavy
  • Tom Yum pasta
  • kokosové mlieko
  • 1 väčšia hrsť čerstvej citrónovej trávy
  • 1 väčšia hrsť sušenej citrónovej trávy
  • 1 čerstvá limetka
  • 2 listy kafírovej limetky
  • čili papričky (koľko znesiete)
  • koriander
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • korenie

Príprava:

Do hrnca si dajte tri litre vody, shitake hríby, galangal, listy kafírovej limetky, sušenú citronovú trávu, rybaciu šťavu a pretlačený cesnak. Nechajte zovrieť, potom stíšte oheň a pridajte krevety spolu s kokosovým mliekom. Čerstvú citrónovú trávu nakrájajte na drobno a pridajte tiež. Po piatich až šiestich minútach pridajte čili, dávkujte podľa toho, koľko znesiete.

„Galangal sa používa ako prísada do Tom Yum polievky a karí pást. Je príbuzný koreňu zázvoru a je obľúbenou ingredienciou v receptoch z juhovýchodnej Ázie. Má podobný vzhľad a chuť ako čerstvý zázvor, aj keď je viac štipľavejší a korenenejší,“ dopĺňajú zamestnanci zo Seoul Plaza.

Na záver pridajte tom yum pastu. Nechajte ešte raz zovrieť a všetko dôkladne premiešajte. Odstavte polievku z ohňa, pridajte šťavu z limetky a dochuťte koriandrom a soľou.

Prvýkrát vám zrejme bude príprava polievky trvať minimálne hodinu a pol, no na druhý či tretíkrát to zvládnete za 40 až 50 minút. Určite vás poteší, že najnovšie výskumy preukázali, že Tom yum polievka pomáha pri liečbe rakoviny.

Prečítajte si tiež: Exotika na jazyku: Viete kde v Bratislave zoženiete suroviny na tradičnú ostrokyslú polievku?

Zdroj: Dnes24 / Seoul Plaza

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM