Webnoviny - Rôzne

Eva Cifrová pokrstila Sexodus Z. H. Bukowského

WEBNOVINY.SK

Riaditeľka Nadácie Playboy Slovensko Eva Cifrová a autor knihy Z. H. Bukowsky počas krstu knihy Sexodus Foto: SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 28. januára (WEBNOVINY) – V kaviarni bratislavského kníhkupectva Panta Rhei na Poštovej ulici dnes podvečer predstavili novelu Sexodus mladého autora, ktorý sa rozhodol písať pod umeleckým menom Z. H. Bukowsky. Krstnou mamou knihy sa stala riaditeľka Nadácie Playboy Slovensko Eva Cifrová, ktorá autorovi zaželala “veľmi veľa inšpirácií” a knihe, aby si ju kúpilo čo najviac ľudí a bola úspešná.

Novela s autobiografickými prvkami je debutom mladého autora. Hlavnou postavou je tínedžer z malého mesta, ktorý stráca nevinnosť v miestnom nevestinci a neskôr sa stane milencom staršej ženy, ochotnej zaplatiť za ilúziu lásky. Anonymná T. stráži život svojho gigola, ale dovolí mu, aby si rozohral aj iné partie – raz srdca, raz vášne, a vždy ochotne pomôže, keď sa jej milenec ocitá na dne. Bezprostredne pred krstom autor priznal, že kniha je „asi na 90 percent“ autobiografická, no štyri až šesť rokov svojho života „opísal do dvadsiatich rokov, aby to bolo viac dôveryhodné“. Písanie mu podľa jeho slov trvalo päť až šesť mesiacov. „Potreboval som sa nejako pohnúť, vedel som, že buď príde koniec alebo so sebou niečo urobím, a nakoľko nová láska alebo nová práca neprichádzajú do úvahy, tak som si sadol, urobil som si zopár poznámok, z tých zopár poznámok vznikli strany, kapitoly, a nakoniec je to kniha,“ uviedol mladík, ktorý chcel pôvodne vystupovať len pod pseudonymom, ale napokon sa rozhodol čitateľom ukázať aj svoju tvár. Z. H. Bukowsky sám seba charakterizuje ako mladého, väčšinou na Slovensku žijúceho nádejného umelca, ktorého vášňou je okrem literatúry a rozdávania lásky hudobná sféra. A ako hovorí, každé miesto jeho pobytu „musí mať piano, fľašu bourbonu, pero a papier“.

Podľa riaditeľky vydavateľstva Ikar Valériej Malíkovej je ale autor knihy Sexodus jednou veľkou záhadou. „Keď som si prečítala rukopis tejto knihy, myslela som si, že autor, keď sa s ním stretnem, bude taký typický extrovertný typ, nejaký narcis alebo podobne. Už v telefonickom rozhovore som začínala tušiť, že to tak nebude – podľa hlasu, intonácie a spôsobu vyjadrovania, a keď som sa s ním stretla, tak som bola úplne prekvapená, že tento človek, ktorý pôsobí veľmi nenápadne, veľmi skromne a veľmi uzatvorene na prvý pohľad, dokázal niečo také zo svojho života položiť na papier,“ prezradila.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM