Maros Palesch Rôzne

Eurofondy pomôžu zlepšiť dopravu v Bratislavskom kraji

Bratislavský župan Pavol Frešo sa dnes s ministrom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Zsoltom Simonom dohodol na možnom urýchlení čerpania peňazí na projekt Bratislavskej integrovanej dopravy (BID).

„Oznámili sme ďalšie výzvy, ktoré výrazným spôsobom pomôžu v doprave v rámci Bratislavskej župy, ale aj v rámci mesta ako takého,“ povedal Frešo. Ministerstvo dnes vyhlasuje otvorenú výzvu pre mestskú hromadnú dopravu, ktorá bude otvorená do konca mája s celkovou alokovanou sumou 3,2 milióna eur. Zároveň od dnešného dňa do konca júna vyhlasuje výzvu na informatizáciu spoločnosti s celkovou alokovanou sumou 10,5 milióna eur. „Moja návšteva dnes na župe mala cieľ, aby sme si prebrali a dohodli sa, ako možno urýchliť čerpanie tých peňazí a tých projektov, ktoré sú rozbehnuté,“ uviedol minister Simon.

Podľa Freša je úmyslom kraja využiť možnosť čerpať finančné prostriedky na dopravu tak, aby sa nezdržiaval byrokratickými prekážkami. V rámci budúcej integrovanej dopravy kraj počíta s tromi prestupnými terminálmi v Pezinku, Senci a v Malackách. Župa má už jednu súťaž v rámci prímestskej dopravy schválenú Úradom pre verejné obstarávanie a v týchto dňoch by sa mala podpísať zmluva. Takú istú súťaž musí podľa Freša urobiť mesto i Železnice SR. V priebehu niekoľkých týždňov sa chce župa prihlásiť s ďalším projektom, ktorý súvisí s dispečerským centrom. Otázkou ďalších mesiacov sú podľa Freša rokovania o troch prestupných termináloch, ale aj rokovania s mestom o račianskej a vajnorskej radiále. „Je treba, aby sa aj hlavné mesto a ostatné mestá zapojili do tohto procesu,“ doplnil Simon.

Návrh nového systému Bratislavskej integrovanej dopravy už v minulom roku schválilo krajské zastupiteľstvo. Ide konkrétne o ceny cestovných lístkov BID, návrh zastávok a železničných staníc do tarifných zón BID a zmeny v označovaní vlakových liniek. „Jednoducho povedané ide o to, aby sa človek vedel dostať napríklad zo Senca do Petržalky plynule a na jeden cestovný lístok, ktorý bude lacnejší, ako je dnes kombinácia lístkov. Keď bude tento systém fungovať, odľahčí to aj nápor na celkovú dopravnú situáciu a zlepší sa aj životné prostredie, najmä v meste,“ uviedol Frešo.

Zdroj: BSK, Iveta Tyšlerová

BID
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM