Rôzne

Encefalitída hrozí aj v okolí Bratislavy. Pozrite si zoznam nebezpečných lokalít

Kliešte prenášajú rôzne choroby, najznámejšie sú kliešťová encefalitída a lymská borelióza. Lokalitám s vyšším výskytom nakazených kliešťov sa radšej vyhýbajte!

Ilustračný obrázok k článku Encefalitída hrozí aj v okolí Bratislavy. Pozrite si zoznam nebezpečných lokalít
Zdroj: pixabay

Jarná príroda už hýri farbami, rozvoniava novými rastlinkami a v korunách stromov počuť vtáčí spev. Toto všetko láka na prechádzky lesom aj prvé opekačky. Spolu s prírodou sa ale prebudili aj nebezpečné parazity – kliešte.

Buďte opatrní!

Striehnu na nás vo vysokej tráve v záhradách, parkoch či lesoch a čakajú na svoju príležitosť. Keď sa naskytne, skočia na vás, prerežú ostrými hryzadlami pokožku a sosákom sa prisajú v rane. Čím dlhšie môže kliešť cicať krv, tým pevnejšie sa prichytí a tým ťažšie sa ho zbavíte.

Kliešte prenášajú rôzne choroby, najznámejšie sú kliešťová encefalitída a lymská borelióza. Pri pobyte v prírode si preto dávajte pozor a majte na pamäti, že prisatého kliešťa treba odstrániť čo najskôr a správne.

Riziko napadnutia kliešťom je počas teplých dní vysoké takmer všade v prírode. Hygienici zverejnili zoznam lokalít, kde je nakazených kliešťov najviac. V okolí Bratislavy sú to lužné lesy v povodí Dunaja okresov Bratislava I až V, celé územie mesta Malacky, ako aj oblasť Malých Karpát v Pezinku.

Pred kliešťami sa môžete chrániť niekoľkými spôsobmi. Okrem používania repelentov nezabúdajte ani na správny odev – mal by pokrývať čo najväčšiu časť tela, ideálny je svetlý odev, na ktorom kliešťa skôr zbadáte. Po návrate z prírody si dôkladne prezrite celé telo.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM