Nina Táborská Rôzne

Električky na Hlavnú stanicu aj do Dúbravky sa vrátia ešte pred voľbami. Pribudne tiež nová linka

Len pár dní pred komunálnymi voľbami bude obnovená električková doprava na Hlavnú stanicu a tiež do Dúbravky. Zatiaľ čo dúbravská trať by mala byť zrekonštruovaná do finálneho stavu, v prípade električkovej trate na Hlavnú stanicu, ktorá je zatvorená už tri roky, bude opravený úsek Kýčerského.

Ilustračný obrázok k článku Električky na Hlavnú stanicu aj do Dúbravky sa vrátia ešte pred voľbami. Pribudne tiež nová linka
Zdroj: TASR

Dopravný podnik plánuje od pondelka 10. novembra 2014 utorka 11. novembra 2014 obnoviť električkovú dopravu do Dúbravky dočasne aj na Hlavnú stanicu.

Ako Bratislava24.sk informovala hovorkyňa DPB Adriana Volfová, „električková doprava na Hlavnú stanicu bude opätovne sprevádzkovaná od 11. novembra 2014, kedy sa začne testovacia prevádzka“.

Čo sa týka Hlavnej stanice, opravený bude úsek Kýčerského (zastávka Žilinská) – Hlavná stanica. Na zvyšnom úseku po Radlinského ulicu budú električky jazdiť po pôvodnej trati. Premávať tak budú do začiatku opravy spodného úseku, ktorý je naplánovaný na jar 2015.

Dúbravská trať by mala byť zrekonštruovaná do finálneho stavu.

Električky na Hlavnú stanicu

Vrchný úsek trate na Hlavnej stanici sa začal opravovať na základe ukončených rokovaní s investorom prestavby Predstaničného námestia a ukončením predprípravných a diagnostických prác.

V najkritickejšom stave bolo obratisko a úsek po Kýčerského ulicu, čo aj bolo hlavným dôvodom pozastavenia električkovej dopravy na Hlavnú stanicu.

Počas opravných prác, ktoré realizoval DPB, sa vymenili koľajové oblúky a osadili nové koľajové konštrukcie. Koľajový úsek medzi zastávkou Nám. Franza Liszta a začiatkom obratiska bol zrepasovaný a sfunkčnený.

Po posudzovaní úseku medzi zastávkou Nám. Franza Liszta vrátane priľahlého úseku prejazdu cez Šancovú ulicu a koľajového oblúku na Štefanovičovej ulici, sa zistilo, že stav koľají je vyhovujúci. Ten bol totižto opravovaný ešte v roku 2011.

Spodný úsek bude modernizovaný z prostriedkov EÚ. „Modernizácia spodného úseku sa začne na jar roku 2015 a keďže našou prioritou bolo opätovné obnovenie električkovej dopravy na Hlavnú stanicu, rozhodli sme sa spustiť prevádzku električiek už po ukončení opravných prác vrchného úseku," uviedol predseda predstavenstva a generálny riaditeľ DPB Ľubomír Belfi.

"V nasledujúcich mesiacoch možno predpokladať zvýšený počet cestujúcich vlakmi, preto obnovenie električkovej dopravy výrazne pomôže cestujúcej verejnosti,“ doplnil.

Spoje na Hlavnú stanicu

Nová linka č.1 bude premávať okružnou trasou Hlavná stanica – Imricha Karvaša – Obchodná – tunel – nábrežie – Jesenského – Nám. SNP – Obchodná – Imricha Karvaša – Hlavná stanica.

Linka č. 2 bude premávať od ŽST Nové Mesto cez Vazovovu ulicu a uzol Blumentál na Hlavnú stanicu.

Autobusová linka č. X13 ostane naďalej v prevádzke z dôvodu modernizácie trate na Štúrovej ulici.

Do Dúbravky by sa mali vrátiť linky 4 a 5

Hoci cestujúci môžu vidieť, že na dúbravskej trati sa ešte stále pracuje, mesto prisľúbilo, že električková trať do Dúbravky bude dokončená v stanovenom termíne. Rovnako tak informuje aj Dopravný podnik.

Už od 14. júla je tu električková doprava odstavená z dôvodu havarijného stavu trate.

Linky 4 a 5 by mali byť podľa plánu predĺžené z Karlovej Vsi do Dúbravky. Momentálne do Dúbravky namiesto električiek jazdia náhradné autobusy.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM