Alexandra Húsková Správy

Električkovú trať do Petržalky budú predlžovať. Pozdĺž celej trasy sú naplánované cyklochodníky

Mesto pripravuje predĺženie električkovej trate v Petržalke. V súčasnosti pracujú na projekte Nosný systém MHD, prevádzkový úsek Janíkov dvor – Šafárikovo námestie v Bratislave, 2. časť Bosákova ulica – Janíkov dvor. Súčasťou novej trate by mali byť aj pozdĺžne cyklochodníky.

Ilustračný obrázok k článku Električkovú trať do Petržalky budú predlžovať. Pozdĺž celej trasy sú naplánované cyklochodníky
Zdroj: TASR

Dodávateľ EKOJET vypracoval pre mesto zámer EIA pre projekt „Nosný systém MHD, prevádzkový úsek Janíkov dvor – Šafárikovo námestie v Bratislave, 2. časť Bosákova ulica – Janíkov dvor“, ktorý bude teraz zaslaný na kontrolu Európskej komisii a následne Okresnému úradu Bratislava.

Po týchto oficiálnych schvaľovaniach sa k projektu budú môcť vyjadriť aj občania a všetky dotknuté úrady.

„Mesto Bratislava so zámerom pokračovať v budovaní električkovej trate do Petržalky podpísalo ešte 27. októbra 2015 Zmluvu o dielo so spracovateľom dopracovania DÚR (dokumentácie pre územné rozhodnutie) spoločnosťou REMING CONSULT a Zmluvu o dielo na EIA (proces posudzovania vplyvov na životné prostredie) so spracovateľom EKOJET,“ informovala Ivana Skokanová, hovorkyňa magistrátu. Obe zmluvy boli zverejnené na webovej stránke mesta dňa 28. októbra 2015.

Prečítajte si aj: Termín prvej kolaudácie električkovej trate do Petržalky je už známy. Za dodatočné opravy mesto platiť nebude

Dve varianty

V rámci dopracovania DÚR boli pripravené 2 varianty pre proces EIA. „Električková trať bude osadená do existujúcej infraštruktúry s napojením na už existujúcu MHD tak, aby sa maximálne využila električková doprava cestujúcimi z mestskej časti Petržalka do mestskej časti Staré Mesto,“ uviedla Ivana Skokanová.

„Štvorprúdovú cestu odmietli občania a aj Európska komisia. Namiesto toho chceme vybudovať cyklochodníky pozdĺž celej trasy. Musíme podporovať alternatívne druhy dopravy namiesto tej automobilovej,“ uviedol na svojom profile na sociálnej sieti primátor Ivo Nesrovnal.

2. etapa projektu bude nadväzovať na 1. etapu projektu Nosného systému MHD do Petržalky. Mesto ukončilo stavebné práce na výstavbe projektu 1. časti Nosného systému MHD do Petržalky 15. decembra 2015. Vzápätí požiadalo o začatie kolaudačných konaní v prípade viac ako 100 objektov. Termíny kolaudačných konaní sú už vytýčené, prvá kolaudácia na objekte samotného Starého mosta sa začala už 20. januára. Kolaudačné konania zatiaľ nie sú ukončené.

Prečítajte si aj: Šafárikovo námestie aj Štúrova ulica čakajú na kolaudáciu. Ako sa vám páči ich súčasná podoba?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM