Rôzne Samospráva

Elektrické vedenie ponad Draždiak je skôr estetický ako technický problém

Elektrické vedenie natiahnuté ponad jazero Draždiak už roky ruší nejedného Bratislavčana. Zmení sa to?

Ilustračný obrázok k článku Elektrické vedenie ponad Draždiak je skôr estetický ako technický problém
Zdroj: bratislava.dnes24.sk

Riešenie prekládky vzdušného vedenia je predmetom rokovaní mestskej časti Bratislava-Petržalka a spoločnosti Západoslovenská distribučná a. s. (ZSE) od roku 2007.

Napätie nad hladinou

Aj po toľkých rokoch sa stále chodíme kúpať na Draždiak s vysokým napätím nad hlavami. Ako informovala Bratislava24.sk hovorkyňa Bratislava-Petržalka Michaela Platznerová, súčasný stav elektrického vedenia ponad Draždiak podľa slov JUDr. Hodosyho je skôr estetický ako technický problém.

„V minulom období spoločnosť Západoslovenská distribučná, a. s. zrekonštruovala a zvýšila bezpečnosť elektrického vedenia, tiež posilnila aj kapacitu,“ informovala Platznerová. V súčasnosti je elektrické vedenie zabezpečené proti prípadnému odtrhnutiu zo stožiarov vysokého napätia a v prípade pádu na vodnú hladinu je riadiaci systém nastavený na okamžité uzavretie elektrického okruhu.

„Spoločnosť ZSE po preverení možností skonštatovala, že vzhľadom na vlastnícke vzťahy a nesúlad s územným plánom je prekládka nerealizovateľná,“ informovala hovorkyňa Bratislava-Petržalka Michaela Platznerová.

Problémom sú vlastníci

Základnou úvahou, z ktorej spoločnosť vychádza, je preložiť káble vysokého napätia prechádzajúce ponad Draždiak, na existujúce stožiare, ktoré dnes vedú elektrinu okolo železnice v k.ú Petržalka a v k.ú. Jarovce, smer Čunovo. Elektrické vedenie do Čunova však nie je majetkoprávne vysporiadané a v súčasnosti je vo vlastníctve viacerých subjektov – Vodohospodárska výstavba, š. p. a Elektrárne, a. s.

V roku 2013 v zmysle Dodatku č. 25 k nájomnej zmluve č. 023/1993 so spoločnosťou Dalkia a. s., dnes Veolia a. s., poskytla mestskej časti mimoriadne nájomné vo výške 430-tisíc eur na prekládku vysokého napätia ponad jazero Draždiak, prípadne na inú verejnoprospešnú investíciu. Finančné prostriedky boli uhradené na účet mestskej časti.

Vzhľadom na nedoriešené vlastnícke vzťahy a nesúlad s územným plánom nepokračovala ZSE v realizovaní prekládky. Z uvedeného dôvodu použila mestská časť finančné prostriedky na iné verejnoprospešné aktivity – vybudovanie športového areálu Tupolevova, Ovsištské námestie či oprava terás.

Bratislavské labute a kačky
8
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM