Nina Táborská Samospráva

Električka do Petržalky: Blíži sa termín ukončenia prác, ako je na tom projekt Nosného systému MHD?

Práce na výstavbe Nosného systému MHD do Petržalky postupujú do záverečnej fázy. Blíži sa totižto termín ukončenia prác. Tento rok sa tak Petržalčania konečne dočkajú a najväčšia mestská časť bude historicky napojená ku sieti bratislavských mestských električkových tra­tí.

Ilustračný obrázok k článku Električka do Petržalky: Blíži sa termín ukončenia prác, ako je na tom projekt Nosného systému MHD?
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Na Petržalskej strane sa v týchto dňoch realizuje električkový zvršok v úseku Starý most – Bosákova, kde prebieha asfaltovanie zvršku a betonáž podkladnej dosky. V úseku Bosákova – obratisko sa pracuje tiež na električkovom zvršku a montáži úvrate.

V týchto dňoch tiež v tejto časti prebieha úprava komunikácií v nadväznosti na estakádu Artmedia, dokončievajú sa chodníky pre cyklistov, montujú sa lampy, realizuje sa osvetlenie zastávok, prebiehajú kontrolné merania v budove tzv. meniarne.

„Termín ukončenia prác, 15. december, sa nezadržateľne blíži. Práce finišujú na všetkých častiach projektu. Chcem poprosiť Bratislavčanov o trpezlivosť, práce totiž postupujú do finále. Môžeme to vidieť na všetkých častiach projektu, postup prác neustále kontrolujeme,“ vyjadril sa primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal na včerajšom kontrolnom dni.

Na Štúrovej ulici je dokončený električkový triangel a pracovníci, ktorí pracovali v tejto časti, sa po celkovom dokončení Štúrovej ulice tento týždeň presunú na Šafárikovo námestie. Na Štúrovej ulici je totiž potrebné ešte vyasfaltovať jazdnú dráhu električky a zaasfaltovať cyklistický chodník.

Na Šafárikovom námestí budú práce ukončené približne do konca mesiaca tak, aby mohol asfalt na ceste poriadne schnúť až do oficiálneho spustenia premávky v tomto smere v priebehu decembra 2015. „Dôležité je ešte na Šafárikovom námestí dokončiť úpravy parčíka, do ktorého budú nasadené stromy,“ doplnil primátor.

Starý most kompletne koncom októbra premostil oba brehy Dunaja. Domontovaná je aj posledná 4-metrová časť oceľovej konštrukcie, ktorá do kompletného premostenia chýbala. Na moste sa postupne inštaluje verejné osvetlenie, odstraňuje sa aj prvý umelý ostrov pri pilieri 34, ktorý je na staromestskej strane.

Prečítajte si viac tu: Neuveriteľné sa stalo skutočným! Nový Starý most už spája oba brehy FOTO+VIDEO

Celý projekt Nosného systému MHD do Petržalky musí byť dokončený do 15. decembra 2015. Hodnota projektu je cca 70 miliónov eur, financovanie je zabezpečené z 85 percent cez fondy EÚ, 10 percent zo štátneho rozpočtu a 5 percent z rozpočtu mesta.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM