Maros Palesch Rôzne

Električka bude mať prednosť pred chodcami

Od 1. novembra bude mať električka prednosť pred chodcami. Novela cestného zákona totiž prináša povinnosť pre chodcov umožniť plynulý prejazd električiek na priechodoch pre chodcov. Chodci tak strácajú absolútnu prednosť.

„Toto opatrenie zároveň zvýši ich bezpečnosť a prispeje k plynulejšej premávke električiek. Odstránením brzdenia pred priechodmi sa premávka zrýchli a zefektívni,“ informovala hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava (DPB) Agáta Staneková. Na túto zmenu plánuje chodcov podnik upozorniť aj prostredníctvom kampane.

Cieľom tejto zmeny je bezpečnosť a plynulosť premávky. Električka má totiž v porovnaní s cestnými vozidlami výrazne dlhšiu brzdnú dráhu, ktorú odborníci stanovujú pri 40 kilometrovej rýchlosti od 45 do 55 metrov. Nehody mávajú často tragické následky najmä pre nepozornosť chodcov. Ako ozrejmila Staneková, tí si neuvedomujú hmotnosť vozidla a jeho dlhú brzdnú dráhu a ani to, že vodič električky nemá okrem brzdenia možnosť zabrániť zrážke. Náhlym vstupom na priechod pre chodcov ohrozujú nielen seba, ale aj cestujúcich v električke.

„Pri použití núdzovej brzdy totiž môže dôjsť k pádu a zraneniu cestujúcich v električke. Uplatňovanie ustanovenia samozrejme neznamená, že vodiči električiek môžu byť menej opatrní a spoliehať sa na svoju prednosť pred chodcami,“ povedal riaditeľ divízie Elektrické dráhy DPB Vladimír Rafaj. Poukázal tiež na to, že jednoznačnosť ustanovenia odstraňuje pochybnosti o prednosti električky pred chodcami na priechode cez koľajnice.

K zrýchleniu električkovej dopravy by podľa dopravcu výrazne pomohla aj synchronizácia svetelnej signalizácie s jazdou električiek. DPB v súčinnosti s bratislavským magistrátom už dlhšie pripravujú projekt tzv. preferencie električkovej dopravy, ktorý by pomohol najmä na električkových radiálach.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM