Iné športy

Džudo: Európsky pohár v Bratislave aj s kompletnou slovenskou špičkou

V slovenskej metropole sa cez víkend stretne európska džudistická špička. V 14 kategóriách mužov a žien je prihlásených 291 borcov z 28 krajín.

Ilustračný obrázok k článku Džudo: Európsky pohár v Bratislave aj s kompletnou slovenskou špičkou
Zdroj: TASR

Počas nadchádzajúceho víkendu (6.-7. septembra) sa v bratislavskej HANT Aréne uskutoční 2. ročník Európskeho pohára (EP) mužov a žien v džude. „Úspešný premiérový vlaňajší ročník mal v zahraničí veľký ohlas, aj preto bude teraz na štarte takmer o sto účastníkov viac ako vlani. Zvýšila sa aj ich kvalita,“ konštatoval v stredu na tlačovej konferencii v hoteli NH Gate One predseda Slovenského zväzu juda Ján Krišanda.

V 14 kategóriách mužov a žien je prihlásených 291 borcov z 28 krajín. Zo slovenskej špičky by nemal chýbať nikto. „Štartovať bude aj momentálne náš najlepší džudista Milan Randl, ktorý na nedávnych MS v ruskom Čeľabinsku vypadol v 1. kole 11 sekúnd pred skončením súboja po veľkej chybe, keď vyhrával,“ pripomenul tréner slovenskej reprezentácie Rastislav Mezovský.

V desaťdielnom seriáli EP bude ten bratislavský súčasne predposlednou kvalifikáciou na ME do 23 rokov, pričom v roku 2015 by sa mali na Slovensku uskutočniť ME tejto vekovej kategórie. Z nádejných mladých domácich pretekárov sa na bratislavskom podujatí zúčastnia Matúš Milichovský, Peter Žilka, Ivana Komlošiová, Adela Jakubcová, Viktória Majorošová a Zuzana Krišandová. Slovenské džudo v tomto roku oslavuje 60. výročie svojho založenia a pripomína si aj desať rokov od zisku striebornej medaily Jozefa Krnáča na OH 2004 v Aténach.

„Najväčšiu šancu získať miestenku na OH v Rio de Janeiro 2016 má Randl. Pokiaľ ide o ďalších, som skôr pesimista. Olympijská kvalifikácia sa už začala, trvá dva a pol roka a obnáša veľa štartov na turnajoch v zámorí a v Ázii,“ povedal pre TASR R. Mezovský. Na OH sa v každej kategórii prebojuje 32 džudistov.

„Na EP v Bratislave, ktoré nás vyjdú na plus-mínus 150 tisíc eur, sme zo štátnych zdrojov dostali iba 10 tisíc eur. Na celkovú činnosť zväzu 150 tisíc eur. Len doterajšie štarty Randla nás už stáli 30 tisíc a to ešte nie je koniec sezóny. Bez akejkoľvek analýzy sa vlani zrušili olympijské centrá talentovanej mládeže. Pritom je džudo olympijským športom. Máme však silného sponzora FPD. Ten nám nalieva aj finančné prostriedky na renty pre medailistov z OH, MS a ME, čo na Slovensku nemá žiadny športový zväz. Najväčší sponzori sú však rodičia,“ uviedol J. Krišanda. Platové rozpätie renty pre medailistov z vrcholných podujatí je 300–500 eur mesačne.

Vstup na Európsky pohár je voľný. V sobotu a v nedeľu sa súťaže začínajú od 10.00 h, slávnostný otvárací ceremoniál bude v sobotu o 14.00 h.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM