Jakub Forgács Samospráva

Dvojica kandidátov prišla s nevšedným nápadom: TAKTO by sa podľa nich malo voliť

Nápadov, ako vylepšiť hlasovanie vo voľbách, bolo už viacero. Dvojica súčasných poslancov, ktorí kandidujú na post primátora a starostu, prišla pred komunálnymi voľbami s ďalším návrhom. Čo naň hovoríte?

Ilustračný obrázok k článku Dvojica kandidátov prišla s nevšedným nápadom: TAKTO by sa podľa nich malo voliť
Zdroj: Webnoviny.sk

Už pri najbližších komunálnych voľbách by sa mohlo voliť bez obálok s dodržaním zásad tajnosti volieb. Myslia si to kandidátka na primátorku Senca Martina Valachová a kandidát na petržalského starostu Marián Greksa, ktorí dnes predstavili svoj návrh na zmenu volebného zákona.

Zrušenie obálok pri voľbách

„Náš návrh sa týka zrušenia obálok pri voľbách, čo by pomohlo zamedziť alebo aspoň obmedziť tzv. vláčik, jeden z najčastejšie používaných podvodných spôsobov hlasovania vo voľbách,“ uviedli Valachová a Greksa, v súčasnosti mestskí poslanci v Senci a Bratislave.

Metóda podvodu, nazývaná aj vláčik, funguje na princípe, že prvá osoba, ktorá je súčasťou podvodu, príde do volebnej miestnosti, kde mu je odovzdaná obálka a hlasovacie lístky. Tie si schová a do urny hodí prázdnu obálku. Z hlasovacích lístkov sa následne pred volebnou miestnosťou vyberie lístok konkrétnej strany, na ktorom nasadená osoba zakrúžkuje prednostné hlasy a odovzdá ho zaplatenej osobe, ktorá „správne“ odvolí.

Princíp, ktorý navrhujú Valachová a Greksa, je založený na tom, že kandidačné listiny by boli označené pečiatkou, pre každú listinu inou farbou. „To znamená, že napríklad v komunálnych voľbách by listina s kandidátmi na starostu či primátora bola označená jednou farbou a listina s kandidátmi na poslancov inou farbou,“ vysvetlila Valachová. Takýto lístok by sa nedával do obálky, ale prehol napoly, čím by sa podľa oboch zachovala tajnosť voľby. „Ak by volič jednu z listín nechcel využiť, musel by ju znehodnotiť pred očami volebnej komisie,“ dodala Valachová.

Hlasovanie nezaručuje odstránenie problému

Podľa Greksu by sa takýmto spôsobom mohol novelizovať v súčasnosti platný zákon a nová úprava by sa implementovala do novelizovaných volebných kódexov, ktoré ešte nenadobudli účinnosť. Iniciátori návrhu preto otvoreným listom adresovaným premiérovi i ministrovi vnútra žiadajú o prijatie tohto návrhu v skrátenom legislatívnom konaní tak, aby sa úprava týkala už novembrových komunálnych volieb.

Riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán Ministerstva vnútra SR Eva Chmelová si myslí, že prípadné zrušenie obálok pri hlasovaní nezaručuje odstránenie problému. Chmelová naopak upozorňuje na to, že použitie obálok má význam pre korektný priebeh hlasovania a následného sčítavania voličských hlasov. Pripomína, že počet odovzdaných obálok jednak udáva štatistický údaj – počet voličov, ktorí sa zúčastnili na hlasovaní, a takisto zohráva úlohu pri posudzovaní platnosti resp. neplatnosti hlasovacích lístkov. „Bez použitia obálky by nebolo možné správne posúdiť platnosť hlasovacieho lístka, ak by sa v urne nachádzalo viac hlasovacích lístkov, ako bolo odovzdaných,“ uviedla Chmelová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM