Alexandra Húsková Kultúra

Dvesto neónov na budove rozhlasu, metrová tráva v Medickej záhrade - a omnoho viac nám prinesie BIELA NOC

Najväčší a najnavštevovanejší festival súčasného umenia v Európe, Biela noc, zavíta 10. októbra po prvý raz aj do hlavného mesta. V uliciach nočnej Bratislavy tak vystavia desiatky unikátnych umeleckých diel.

Ilustračný obrázok k článku Dvesto neónov na budove rozhlasu, metrová tráva v Medickej záhrade - a omnoho viac nám prinesie BIELA NOC
Zdroj: TASR

Vyše 150 umelcov z rôznych krajín nainštaluje svoje diela na 50 bodoch v centre.

Diváci sa tak stretnú s najnovšími svetovými trendmi súčasného umenia na netradičných miestach, ako sú parky, mosty, nábrežie, fasády, hradby, cintorín, jazero či výklady.

Vizuálne atraktívne inštalácie, digitálne umenie, mapping, performance, koncerty a tanec potrvajú len jednu noc, od 19.00 do 02.00 h. Trasa povedie od Šancovej ulice cez Medickú záhradu a historické jadro mesta k Mostu SNP, až po námestie Eurovea.

„Hlavné námestie obsadia obrovské zajace z Tasmánie, vesmírna inštalácia 5000 svetielok oživí Ondrejský cintorín, 200 neónov rozpohybuje obrátenú pyramídu Slovenského rozhlasu, v Medickej záhrade vyrastie vyše metrová tráva, na jazere bude plávajúci priehľadný dom. Pohybom môžete roztancovať dom v centre alebo sa vystaviť pixelovej smršti," priblížila riaditeľka festivalu Zuzana Pacáková.

Medzinárodný festival Biela noc vznikol v Paríži, rýchlo sa rozšíril do Európy a celého sveta. Na Slovensko – najprv do Košíc (3.10.2015), ho priniesla Zuzana Pacáková, ktorú festival očaril počas štúdia na parížskej Sorbonne.

„Aj keď pri popularizácii umenia v uliciach som po všetkých skúsenostiach opatrná, som rada, že existuje výnimka – Biela noc je naozaj podujatie, kde je zábava, odbornosť a poučenie namiešané v dobrom pomere,“ hovorí riaditeľka Slovenskej národnej galérie Alexandra Kusá.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM