Nina Táborská Kultúra

Dvadsaťpäť rokov od Novembra ’89. Aj o tom bude tohtoročný Jeden svet

Filmový festival dokumentárnych filmov prichádza do Bratislavy od 20. – 25. novembra už po pätnásty raz. Medzi šesťdesiatimi filmami bude aj jedna svetová premiéra slovenského dokumentu Salto Mortale o súčasnej generácii mladých ľudí, ktorí sa dozvedajú, že členovia ich rodín boli členmi ŠtB.

Ilustračný obrázok k článku Dvadsaťpäť rokov od Novembra ’89. Aj o tom bude tohtoročný Jeden svet
Zdroj: TASR

25 rokov od Novembra ’89

Hlavnou filmovou sekciou tohto ročníka festivalu Jeden svet je 25 rokov od Novembra ’89. Ako informujú organizátori, žijeme v slobodnej spoločnosti. Možno nie je úplne podľa našich predstáv, ale máme aj možnosti, ako to zmeniť. Tí, ktorí chceli zmenu pred rokom 1989, boli prenasledovaní

Festivalový program sa bude niesť v duchu sloganu: Sloboda nie je zadarmo! O totalitnom režime prezradia viac filmy o Marte Kubišovej aj Olge Havlovej. Filmová sekcia Môj život inak zase upozorní na niekoľko sociálnych experimentov, ku ktorým sa odhodlali filmoví tvorcovia za účelom hľadania individuálnej slobody.

Odhaľte neslobodu

Napočetnejšia filmová sekcia s názvom Máte právo vedieť odhaľuje neslobodu v Tibete, na Kube, či hovorí o živote mladých ľudí v Južnom Sudáne, aj o tom, ako sme neustále vystavení vplyvu najrôznejších chemických látok, ktoré nás ohrozujú na životoch. Filmová sekcia Projekt Príroda odhalí divoké, i podmorské miesta vo svete. V online svete sa zase diváci dozvedia o tom, že v Číne liečia závislosť od internetu.

Postavenie žien

Do ženských svetov zavedie samostatná sekcia s dokumentmi o postavení žien napríklad v Indii či v moslimských krajinách. Naopak, domáce problémy, aj pozitívne príklady ľudí pôsobiacich v teréne, zaznejú v sekciách Stop extrémizmu! a Slovenský dokumentárny film.

V druhej menovanej uvedie režisérka Zuzana Piussy slovenskú premiéru filmu Priamy prenos o týraných deťoch a o tom, ako im štát (ne)pomáha.

Okrem šesťdesiatich filmov sa môžete tešiť na diskusie o slobode médií, s ľuďmi, ktorí sa rozhodli žiť inak, aj o korupcii na Slovensku, či o situácii na Ukrajine.

Festival si v Bratislave budete môcť vychutnať v piatich kinosálach. Svoje priestory ponúkne Kino Film Europe, KC Dunaj, Kino Mladosť, Dom Quo Vadis a Kinosála VŠMU.

Prehľad filmových sekcií:

  • 25 rokov od Novembra '89
  • Slovenský dokumentárny film – súťažná sekcia
  • Môj život inak
  • Projekt Príroda
  • Stop extrémizmu!
  • Ženské svety
  • V online svete
  • Jeden svet deťom
  • Máte právo vedieť

Festival Jeden svet predstavuje kultúrno-vzdelávacie podujatie, ktoré sa komplexne zaoberá ľudsko-právnymi a globálnymi témami. Každoročne je jeho súčasťou aj niekoľko zaujímavých diskusií, fotografické výstavy či koncerty.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM