Nina Táborská Rôzne

Dunaj je neprehliadnuteľnou dominantou Bratislavy s obrovským potenciálom

Dunajský fond podporí šesť projektov pre oživenie a kultiváciu okolia Dunaja. Neziskové organizácie si mohli podať žiadosť o finančnú podporu projektov alebo ich čiastkových aktivít, ktoré sledujú niektoré z cieľov Charty Dunajského fondu.

Ilustračný obrázok k článku Dunaj je neprehliadnuteľnou dominantou Bratislavy s obrovským potenciálom
Zdroj: Dnes24.sk

Stredoeurópska nadácia podporí v rámci Prvej grantovej výzvy Dunajského fondu šesť projektov v celkovej sume 26 908 eur. Výzva bola vyhlásená v januári s podporou donorov Nadácie VÚB/VÚB Banky a spoločnosti SLOVNAFT. Zamerala sa na podporu projektov na slovenskom toku Dunaja (vrátane Malého Dunaja), ktoré sa usilujú o skultivovanie alebo oživenie verejne prístupných riečnych priestranstiev a o skvalitnenie života pri rieke so zachovaním jej hodnôt. Nadácia prijala spolu 26 žiadostí o grant.

Bohatší život na rieke

Neziskové organizácie si mohli podať žiadosť o finančnú podporu projektov alebo ich čiastkových aktivít, ktoré sledujú niektoré z cieľov Charty Dunajského fondu: bližší kontakt s riekou; bohatší život na rieke (vrátane prírodných hodnôt); plynulejší a príjemnejší pohyb pri/na rieke; spojenie prostredníctvom rieky so susedmi a ďalšími štátmi/sídelnými celkami.

Prečítajte si tiež: Dunaj sa prebojoval medzi najkrajšie rieky sveta. Britský denník dokonca spomenul aj Bratislavu

Všetky žiadosti boli komplexne hodnotené odbornou porotou, zloženou z členov Kruhu poradcov Dunajského fondu. Jeho členmi sú osobnosti pôsobiace v urbanizme, architektúre, environmentálnej oblasti, ako aj osobnosti podieľajúce sa na tvorbe podujatí mestského a komunitného života a športovo-rekreačných aktivít na rieke.

Podporené projekty

Z podaných 26 žiadostí o podporu vybrala odborná porota 6 projektov, medzi ktoré rozdelí nadácia finančnú čiastku v celkovej sume 26 908 eur. Podporené sú prevažne projekty, ktoré majú charakter konkrétneho fyzického zásahu do prostredia aj s plánom udržateľnosti a ich pôsobnosť je v širšom území slovenského toku.

„Dunaj je neprehliadnuteľnou dominantou Bratislavy s obrovským potenciálom"

Medzi podporenými projektami je zlepšenie prístupu k vode a vybudovanie slalomovej trate v Karloveskej zátoke, vytvorenie a prevádzka kempingu pri osade Veľký Lél, vybudovanie pltnice a náučného chodníka pre splavy Malého Dunaja, postavenie pamätníka pre obete holokaustu na nábreží v Komárne, spracovanie možných urbanistických riešení dunajského nábrežia v Bratislave a ich prezentácia verejnosti pomocou 3D virtuálnych aplikácií a rozvoj športovo-rekreačných aktivít pre verejnosť formou kurzov veslovania a organizovaných splavov na Dunaji.

Podrobné informácie k výsledkom grantovej výzvy je možné nájsť TU.

„Dunaj je neprehliadnuteľnou dominantou Bratislavy s obrovským potenciálom. Našou ambíciou je citlivo s ním pracovať v prospech nás všetkých. Som presvedčený, že realizáciou šestice vybraných projektov sa nám podarí zlepšiť prirodzený pohyb pozdĺž rieky, ktorý ľuďom umožní bližší a pohodlnejší kontakt s Dunajom,“ vyjadril sa Alexander Resch, predseda predstavenstva VÚB Banky a Nadácie VÚB.

Dunajský fond

„Počet žiadostí o grant a navrhované projekty svedčia o tom, že ľudia majú záujem o bližší kontakt s Dunajom a Malým Dunajom a aktivity na týchto riekach. Dunaj vplýva na život veľkého počtu obyvateľov Slovenska, aj preto nás teší, že podporu získali projekty po celom toku Dunaja,“ povedal Oszkár Világi, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti SLOVNAFT, a.s.

Stredoeurópska nadácia predstavila svoj nadačný program Dunajský fond v septembri 2015 na otváracom 1. Fóre Dunajského fondu. Dunajský fond je otvorenou neziskovou platformou, ktorá združuje finančné, nefinančné a ľudské zdroje pre rozvoj verejnoprospešných aktivít a verejne prístupných priestranstiev v okolí slovenského toku Dunaja, vrátane Malého Dunaja.

Po realizovanej prvej výzve plánuje Stredoeurópska nadácia vyhlásiť v spolupráci s prispievateľmi Dunajského fondu ďalšiu grantovú výzvu v druhej polovici roku 2016.

Prečítajte si tiež: Rieka, ktorá spája i rozdeľuje: Vo vlnách Dunaja našiel smrť biskup i významný politik

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM