Samospráva

Dúbravskí poslanci budú rozhodovať o budúcnosti Domu kultúry

V bratislavskej Dúbravke by dnes mali vymenovať nového riaditeľa Domu kultúry Dúbravka (DKD) a zároveň zrušiť DKD ako príspevkovú organizáciu mestskej časti.

Ilustračný obrázok k článku Dúbravskí poslanci budú rozhodovať o budúcnosti Domu kultúry
Zdroj: Dnes24.sk

Tieto dva kroky, ktoré by mali prispieť k efektívnejšiemu hospodáreniu i organizovaniu kultúry v Dúbravke, budú schvaľovať dúbravskí poslanci na dnešnom zasadnutí mestského zastupiteľstva.

V dôvodovej správe autori predkladaného návrhu poukazujú na neschopnosť súčasného vedenia starať sa o zverený majetok a prezamestnanosť, ktorá kontrastuje so slabou vlastnou aktivitou DKD pri organizovaní kultúrneho života v mestskej časti.

Predkladatelia návrhu poukazujú na zničený stav inventáru DKD i na chýbajúce časti zariadenia a majetku kultúrneho domu vo výške 65.477 eur. Kritizujú aj neporiadok pri evidencii majetku.

„Vedenie DKD napríklad nevedelo vysvetliť, prečo je v garáži dlhodobo odparkované nepojazdné vozidlo, ktoré má síce evidenčnú značku a je majetkom DKD, no chýbajú k nemu doklady a nikto zaň neplatí daň,“ uvádza sa v materiáli.

Kritika činnosti DKD

Podobne ako nehospodárny a nešetrný prístup k zverenému majetku je terčom kritiky aj samotná činnosť kultúrneho domu. „DKD nevytvoril žiadny vlastný súbor, neorganizuje vyhľadávanie talentov, neorganizuje vystúpenia tých najlepších z jednotlivých škôl, neorganizuje vlastné výchovné koncerty,“ uvádzajú predkladatelia.

Informujú, že kultúrny dom organizuje približne 30 predstavení mesačne, vo všetkých prípadoch však ide o objednávanie vystúpení, prípadne zmluvne dohodnuté vystúpenie súborov, ktoré majú v DKD svoje sídlo. O organizovanie kultúrnych predstavení sa stará deväť pracovníkov, z toho osem na plný pracovný úväzok. Podľa predkladateľov návrhu by na súčasný počet kultúrnych podujatí stačilo zamestnávať štyroch ľudí.

„Hoci bola riaditeľka DKD niekoľkokrát vyzvaná na prehodnotenie efektívnosti daného stavu, odmieta prepustiť nadbytočných pracovníkov, čím mestská časť prichádza približne o 5-tisíc eur mesačne,“ konštatujú predkladatelia návrhu.

Ako dodávajú, v súčasnosti časť kultúrnych podujatí priamo organizuje oddelenie kultúry, školstva a športu miestneho úradu. „Dve centrá organizovania kultúry však nepriniesli synergiu, naopak spôsobili kompetenčné problémy a vniesli do organizovania chaos,“ upozorňujú autori návrhu.

Navrhovaným riešením je zmena na poste riaditeľa DKD a zrušenie DKD ako príspevkovej organizácie bez právneho nástupcu. Kompetencie súčasného DKD majú prejsť priamo pod miestny úrad ako zriaďovateľa, kde by malo vzniknúť samostatné oddelenie zaoberajúce sa kultúrou.

Prečítajte si aj: Dúbravka bude mať cez víkendy pokoj od hluku

Prechod právnych vzťahov na zriaďovateľa vrátane zrušenia nadbytočných pracovných miest má zabezpečiť nový riaditeľ. Doterajšiu riaditeľku Henrietu Dóšovú by mal nahradiť Peter Varga, ktorého zo štyroch uchádzačov odporučila výberová komisia.

Stavba Domu kultúry v Dúbravke prešla v decembri 2015 uznesením bratislavského mestského zastupiteľstva z majetku hlavného mesta SR do majetku mestskej časti. V prípade, že by Dúbravka chcela objekt predať, hlavné mesto má predkupné právo za kúpnu cenu jedno euro.

Podmienka sa vzťahuje aj na pozemky pod stavbou, ktoré sú zverené do správy mestskej časti. Dúbravka ich nemôže predať a musí ich využívať pre účely prevádzky a údržby kultúrneho domu. Inak ich do priamej správy nadobudne opäť hlavné mesto.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM