Alexandra Húsková Samospráva

Dúbravka chystá Čerešňový juniáles. V sobotu si budete môcť pochutnať na čerešniach, či súťažiť v pľuvaní kôstok

Samospráva Dúbravky chce oživiť čerešňovú tradíciu, keďže v minulosti bola táto oblasť známa práve týmto výborným ovocím. Na slávnosti sa môžte pobozkať pod čerešňou, ochutnať koláče a štrúdle, ale aj zasúťažiť si v pľuvaní kôstok.

Ilustračný obrázok k článku Dúbravka chystá Čerešňový juniáles. V sobotu si budete môcť pochutnať na čerešniach, či súťažiť v pľuvaní kôstok
Zdroj: TASR

Začalo sa sadením čerešní, teraz to bude zábava s čerešňami na všetky spôsoby. Dúbravka chystá v sobotu 20. júna Čerešňový juniáles. Program sa začína poobede o štvrtej pred Domom kultúry Dúbravka, aby ľuďom a aj čerešniam nebolo teplo.

Deň bude čerešňový so všetkým, čo k tomu patrí – štrúdľami, históriou v spevovo-tanečnom podaní, čerešňovým strapcom či pľuvaní kôstok na cieľ.

„Nebude chýbať ani bozkávanie pod čerešňou pre zaľúbených či tvorivé dielne pre deti,“ pozýva na podujatie vicestarosta Dúbravky Ľuboš Krajčír. Dodáva, že Dúbravka sa okrem toho zapojí aj do akcie Gurma Fest Bratislava, kde bude túto nedeľu na takzvanej Starostovskej džemovačke prezentovať svoj čerešňový džem.

Mestská časť Bratislava Dúbravka chce takto oživiť svoju čerešňovú tradíciu a slávnu minulosť. Dúbravka bola totiž kedysi obec, kde sa darilo ovocinárstvu a čerešne sa vyvážali až do Prahy. Najväčší rozsah nadobudol vývoz po prvej svetovej vojne, keď sa stali významnou obchodnou komoditou, ktorá vylepšovala rozpočet mnohých rodín. Dúbravčania zo železničnej stanice v Lamači v sezóne mohli denne vypraviť jeden až jeden a pol vagóna čerstvých čerešní do Prahy. Typické jedlo pre Dúbravku bolo preto také, ktoré obsahovalo aj čerešne, informovala Lucia Marcinátová, hovorkyňa MČ Dúbravka.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM