Správy

Dúbravčania sa boja o svoje zdravie. Pozemok Pri kríži bránia vlastnými telami

Počas uplynulého víkendu bolo v lokalite Pri kríži poriadne rušno. V piatok 7. apríla totiž začalo hlavné mesto s výstavbou náhradných nájomných bytov pre reštituentov.

Ilustračný obrázok k článku Dúbravčania sa boja o svoje zdravie. Pozemok Pri kríži bránia vlastnými telami
15
Galéria
Zdroj: Facebook

V piatok 7. apríla začalo mesto s výstavbou náhradných nájomných bytov v lokalite Pri kríži. Na pozemku bývalého parkoviska má vyrásť sedemposchodový dom so 68 bytmi pre reštituentov.

Pokojný protest

Dúbravčania dali počas uplynulého víkendu pokojným protestom jasne najavo, že s výstavbou náhradných nájomných bytov v lokalite nesúhlasia. Miesto blokovali vlastnými telami celý víkend. Prišli s dekami a rybárskymi stoličkami, objednávali si pizzu a varili čaj.

Neskôr zablokovali vchod na oplotený pozemok, aby zabránili odtiahnutiu vozidla dobrovoľného hasičského zboru. Výjazd blokovali aj autá dúbravských poslancov. V nedeľu sa pridal aj Martin Zaťovič, starosta Dúbravky s mestskou poslankyňou Zdenkou Zaťovičovou a Ľubošom Krajčírom, vicestarostom Dúbravky. Na mieste bolo aj viac ako 20 policajtov.

Bývalý bitúnok

Miesto, kde majú vyrásť byty pre reštituentov zo Starého Mesta, je bývalým bitúnkom. Ak chce staviteľ začať stavať, musí skládku otvoriť. „Pri otvorení skládky dochádza k uvoľneniu plynov sírovodíka a amoniaku, čo sú produkty baktérií, plesní a húb, ktoré spôsobujú kvasné procesy. Toto všetko sa otvorením dostáva na povrch medzi ľudí, pretože zemina už nepôsobí ako prirodzený biofilter. Tieto plyny sú dráždivé, majú na slizniciach leptavý účinok a pri vyšších koncentráciách hrozia závažné zdravotné komplikácie,“ vysvetlil poslanec a doktor Juraj Štekláč.

Sírovodík je vysoko toxický plyn, hustejší ako vzduch, ktorému dlhodobé vystavenie môže spôsobiť veľmi závažné problémy. Podľa doktora Štekláča sa možno chrániť len tak, že nebudete otvárať okná, budete používať filtráciu, nebudete používať klimatizáciu, no najbezpečnejšie je, ak odídete z okolia výstavby, kde sa skládka otvorí.

Či ale ľudia majú kam na niekoľko mesiacov odísť, je otázne. V bezprostrednom okolí miesta, na ktorom sa plánuje otvoriť stará skládka, stojí aj domov dôchodcov, detská ambulancia a detské ihriská, miesta plné najslabších a najzraniteľnejších osôb. Mesto sa ale bráni, že „mestská časť Dúbravka vytypovala sama túto lokalitu ako vhodnú na výstavbu bytových náhrad,“ píše Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy na sociálnej sieti a prikladá list, v ktorom to deklaruje, ako aj stavebné povolenia.

List primátorovi

Dúbravčania už napísali otvorený list primátorovi, v ktorom apelujú na jeho dobrú vôľu: „Máte možnosť tento absurdný boj zastaviť z pohodlia kancelárie magistrátu. Vy, aj vaši ľudia dobre rozumiete vete „Kde je vôľa, tam je cesta“. Urobme na tomto mieste to, čo chcú urobiť poslanci v Ružinove. Nádherný park a my ho budeme volať Nesrovnalov park. Skúste dovládnuť v tomto volebnom období ako primátor, ktorého si ľudia zapamätajú ako múdreho človeka s veľkým srdcom. Zakopme vojnovú sekeru a poďme urobiť niečo pre ľudí.“

Veľkonočný koncert

Na 16. apríla zorganizovali Dúbravčania Veľkonočný koncert pre Dúbravku. Dôvodom nie je len situácia v lokalite Pri kríži, ale aj nespokojnosť obyvateľov s dopravou na Harmincovej.

„Primátor dlhodobo ignoruje dopravnú situáciu na Harmincovej. Likviduje tu verejné osvetlenie. Parkovacia politika je len zdrap papiera. Svetelná signalizácia na električkovej trati, oprava ciest, nebezpečné prechody, podchod Saratov a mnoho ďalších problémov. Nereaguje na podnety vedenia mestskej časti a ignoruje uznesenia mestského zastupiteľstva,“ píše sa v pozvánke na koncert, na ktorý pozvali aj primátora či prezidenta Slovenskej republiky Andreja Kisku.

Mesto bude stavať

Hlavné mesto spustilo práce na pozemku aj napriek tomu, že mestskí poslanci 18. februára na mestskom zastupiteľstve odhlasovali, aby sa pozemky, na ktorých sa majú náhradné byty stavať, zverili mestskej časti Bratislava-Dúbravka. Zverenie pozemkov odsúhlasili mestskí poslanci s cieľom nestavať objekt s náhradnými bytmi v lokalite Pri kríži na pozemku, ktorý je dnes parkoviskom, a riešiť náhradné bývanie iným spôsobom. Za prelomenie veta hlasovalo vo februári 34 z 35 prítomných mestských poslancov.

Viac sa dočítate TU.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM